2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fertőzött, használhatatlan volt a Széchényi Könyvtárban megsemmisített anyag

2005. július 5. 11:31

Fertőzött, használhatatlan volt az a nyolcvan doboznyi anyag, amit a közelmúltban semmisítettek meg az Országos Széchényi Könyvtárban - közölte, egy internetes hírportál értesülésére reagálva, Monok István főigazgató hétfőn az MTI-vel.

`A történtekért bármikor vállalom a felelősséget` - mondta, hangsúlyozva, az intézmény által évtizedek óta `hurcolt` anyag külső raktárakban többször került víz alá, galambok fészkeltek a dobozok között. Hozzátette: amikor munkatársai megpróbálták azonosítani a reklámanyagokat, kiadványokat - a dobozok tartalmának korábbi fertőtlenítése ellenére - két órán belül szemgyulladás, bőrkiütés jelentkezett náluk.

Monok István közölte azt is: a megsemmisített anyag nem volt a könyvtár állománya, azt azért tették félre, hogy saját anyagok eltűnése, károsodása esetén ezeket a másodpéldányokat használják. A főigazgató vitatta az Indexnek nyilatkozó munkatársa azon állítását, hogy sok dokumentum némi anyagi ráfordítással megmenthető lett volna. Közlése szerint ezzel kapcsolatban utoljára öt éve végeztek számításokat, `amúgy ez a pénz sem áll rendelkezésre`.

Az Index internetes portálon vasárnap megjelent hír szerint elégették a közelmúltban az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményének egy részét, 1867 és 1952 közötti kiadású kisebb nyomtatványokat, vállalati és egyesületi kiadványokat, amelyek nélkül soha többé nem lesz rekonstruálható sok egyesület, civil szervezet, nagyrészt államosított és megszüntetett intézmény, gyár, üzem története.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár