2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori falut találtak Nagyrécse közelében

2005. július 19. 13:00

Régi oklevelek alapján valószínű, hogy a 15. század elején még létezett Petend, vagy And nevű falut találták meg a Nagyrécse melletti Tüskevári-dűlőben a leendő M7-es autópálya nyomvonala mentén leletmentést végző zalai múzeumi szervezet régészei - közölte az ásatások vezetője az MTI-vel.

Straub Péter elmondása szerint a 15 hónapja megkezdett és eddig közel 25 ezer négyzetméternyi területen elvégzett kutatás során a Kanizsa ellen vonuló szigetvári bég csapatai által 1576-ban lerombolt község első, földbe mélyített cölöpszerkezetes és földfelszíni lakóépületeire bukkantak, több mint félezer tárggyal és `régészeti jelenséggel` együtt.

`Az autópálya nyomvonalát keresztező terület nyugati részén főként késő Árpád-kori, egy dombtető irányába tartó keleti felén 15-16. századi emlékekre bukkantunk: az első három házzal együtt szabadtéri kemencéket, vermeket, hulladéktárolókat, valamint kutat és karámot is feltártunk` - közölte Straub Péter. A régész elmondta: a két- és háromhelyiséges cölöpös szerkezetű lakóépületek egykori gazdáinak rangját többtucat ezüst érem, bronz sarkantyú, mérlegserpenyő, övtartozék, hajtű és rengeteg kerámiatöredék, kályhaszem érzékelteti.

`Abban a korszakban ritkának számító formák és különlegesen díszes festések jellemzik a kiegészítő edényeket, amelyeket a fémtárgyakkal és kályhaszemekkel együtt a becsehelyi önálló ásatási központban restaurálunk` - tette hozzá. A középkori falu építményei `olyan sűrűek, hogy az utca- és telekszerkezet egyelőre nem különíthető el. Az autópálya nyomvonalán kívül eső és a mai Petendpusztáig húzódó keleti községrész erdős dombteteje vélhetően templomot és temetőt is rejt`, de ennek feltárására még jó idei várni kell.

`Zalában ilyen nagy összefüggő területen eddig soha nem volt lehetőség középkori település felkutatására; csak a nyugati részen több tízezer négyzetméternyi feltáró munka vár még ránk` - mondta Straub Péter.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár