2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

80 éve fejeződött be a daytoni majomper

2005. július 22. 10:06

Nyolcvan éve, 1925. július 21-én fejeződött be az Egyesült Államokban, Dayton városban a majomper néven elhíresült bírósági eljárás.

Scopes és védői, illetve Darwin és a majmok a Múlt-koron

145 éve jelent meg a Fajok eredete
Darwin előfutára, Jean-Baptiste Antoine de Lamarck
Napóleon kémének hittek egy majmot Angliában
Megfejtették a gibraltári majmok titkát
Megtalálták Darwin hajóját
Evolúció - Kipusztulás!
E perben persze nem csimpánz, hanem egy darwinista tanító ült a vádlottak padján, akinek bűne az volt, hogy az evolúcióelméletet is megismertette tanítványaival. Az eljárást egy Tennessee államban abban az évben hozott törvény, a Butler Act alapján indították meg, amely kimondta: a Biblia tanításaival ellenkező eszméket nyilvános iskolákban tilos tanítani, az evolúció elméletét istenkáromlásnak tartották. A jogszabály első áldozata a 24 éves John Thomas Scopes biológiatanár lett, aki ellen azért emeltek vádat, mert a darwini tanokra hivatkozva azt állította, hogy az ember a majomtól származik. A Rhea megyei bíróság előtt a vád fő képviselője William Jennings Bryan, az 1913-15 közti külügyminiszter, a védő Clarence Darrow ügyvéd volt.

A Galilei peréhez hasonlítható eljárás július 10-25. közt zajlott, óriási nyilvánosság mellett. A világszerte hatalmas felháborodást keltő ítélet Scopest vétkesnek mondta ki, bár csak 100 dollár pénzbüntetésre ítélték. A tennessee-i Legfelsőbb Bíróság - mivel csak esküdtszék szabhatott volna ki pénzbüntetést - megsemmisítette a döntést; ez azonban nem a darwinizmus örök győzelme volt, csak megengedte, hogy a tanár a meggyőződése szerinti legjobb elméletet tanítsa. A döntés elvette a fellebbezés lehetőségét, s az evolúció oktatásának tilalma 1967-ig érvényben maradt Tenessee-ben. Érdekes egybeesés, hogy a per idején, 1925. július 18-án jelent meg Hitler műve, a Mein Kampf, a nácizmus bibliája.

Stanley Kramer 1960-ban Aki szelet vet címmel filmen dolgozta fel a majomper történetét. Hazánkban Móra Ferencet feljelentették, mert kirakta a falra egy majomember-koponya képét. Cseh Károly jugoszláviai baloldali tanító-újságíró ellen is per indult Darwin elméletének tanítása miatt 1928-ban, ez volt az adai majomper.

Az Evolúció-ellenes Liga ülése
a per idején

A daytoni majomper feltárta a vallásos Amerika mély konzervativizmusát és haladás-ellenességét. Az Egyesült Államokban az I. világháború alatt teret nyert az intolerancia, főleg a közép-nyugati középrétegek közt. Kampány indult a szeszfogyasztás ellen, mert az 1919-ben érvénybe lépett szesztilalom csak növelte az alkohol fogyasztását, s a csempészeket, a zugfőzdéket s a rajtuk uralkodó gengsztereket gazdagította. A prohibíció során felnőtt alvilág a tilalom 1933-as megszűnte után a bűnözés más ágaiban élt tovább. Már 1918-ban erősen korlátozták, majd 1924-ben és 1929-ben újraszabályozták a bevándorlást.

A szociális bajok, a nagyvárosok feszültségei bűnbakért kiáltottak, ez felerősítette a rasszizmust, az idegenek, a katolikusok és radikálisok iránti gyűlöletet. Az 1920-as évek a baloldal elleni hisztérikus kampánnyal indultak, az igazságügyi miniszter vizsgálóbizottsága rövid idő alatt 4000 embert vett őrizetbe, és 250 külföldi radikálist deportált Oroszországba. Két anarchista, a katonai szolgálatot megtagadó olasz bevándorlót, Saccót és Vanzettit 1920-ban gyilkossággal vádolták meg, és az évekig tartó koncepciós pert a bíróság kirívó elfogultsága jellemezte. Bár a bizonyítékok nem voltak meggyőzőek, az esküdtszék kimondta bűnösségüket és 1927-ben kivégezték őket. Megerősödött a Ku-Klux-Klan, amely északra is kiterjesztette működését, a feketék meglincselése mellett magasra csapott az antiszemitizmus hulláma is.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1968-ban döntött úgy a véleménynyilvánítás szabadsága alapján, hogy az evolúció darwini modellje oktatható. A kreacionisták ekkor azt követelték: kapjon egyforma súlyt az evolúció és a teremtésmodell. 1970-ban Arkansas és Louisiana úgy határozott, ahol az evolúciót tanítják, ott párhuzamosan oktatni kell a Teremtés Könyvén alapuló "teremtéstudományt" is, e helyi törvényeket a Legfelsőbb Bíróság csak 1987-ben helyezte hatályon kívül. 1981-ben Kaliforniában is volt egy majomper, ebben egyik félnek sem adtak igazat, de előírták: az iskolák a darwinizmust elméletként, ne tényként ismertessék.

(Múlt-kor/Panoráma, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár