2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arany kincseket találtak egy ókori trák sírban

2005. július 29. 12:00

A régészek a kelet-bulgáriai Zlatinica közelében talált 2400 éves ősi trák királysírban egy arany - koronának beillő - koszorút és más értékes temetkezési tárgyakat tártak fel. A sírban egy különlegesen eltemetett trák király csontvázát is megtalálták.

Aranykoronát rejtett az érintetlen sír

Az aranyban gazdag temetőt múlt szombaton fedezték fel a régészek, amikor a közeli falu, a Szófiától nagyjából 290 kilométerre keletre található Zlatinica ásatásán dolgoztak. `A legékesebb leletek egy arany gyűrű és egy arany korona, egy gyönyörűen megformált ezüst bikafej, szarv alakú ivóedények és több ezüst és arany páncél és lószerszámok` - mondta el az ásatást vezető régész, Bozsidar Dimitrov professzor az Associated Pressnek.

"A leletek kiemelkedően gazdag temetésre utalnak, valószinűleg egy trák király sírja lehetett" - mondta Dimitrov. "Bár nem a trák hagyományok szerint temették el, a vele eltemetett tárgyak, műalkotások mind a trák művészet nyomait hordozzák". Korábban, más sírhalmokban találtak már hasonló leleteket, de Zlatinica mellett több ilyen sírhalom tartalmaz gazdag leleteket. Bozsidar Dimitrov régész szerint ez azért lehetett, mert a király hirtelen halt meg, s nem volt idő a sír megépítésére.


A trákok ugyanis általában még az uralkodó életében többszintű sírt alakítottak ki,  amelyet aztán a temetés után földdel borítottak be. A hasonlóan egységes sírok nagy részét később könnyen ki is rabolták. Ez a sír talán épp azért maradt érintetlen, mert nem volt egységes és nem volt feltűnő a sírrablók számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár