2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Piacra dobták a dél-afrikai Che Guevara-t

2005. augusztus 10. 14:32

Dél-afrikai divattervezők legújabb kollekciójukban a történelemmel ötvözik a divatot: pólókon örökítik meg az utókornak az apartheid egyik áldozatának híres fotóját.

Sam Mzima fotója

A 13 éves Hector Pieterson egyike volt azoknak a fiatal fekete tüntetőknek, akik 1976. június 16-án a Soweto iskolai erőszakos Afrikaans-oktatás ellen tiltakoztak, és akit az elsők közt lőttek le a kivonuló rendőrök. A lövöldözés végén 566 halott maradt a tüntetés helyszínén. A Sam Mzima által készített híres Pieterson-fénykép ezután hamar az egész mozgalom jelképévé is vált.

A Hector Pieterson márkanév mögött álló ruhatervezők azt remélik, hogy az utcai viselet a mai generációk számára is megmutathatja, hogy szüleik milyen körülmények között éltek. "Fiatal fekete dél-afrikai divattervezőként szerettem volna tenni valamit, hogy megünnepeljem történelmünket és országomat a divaton keresztül" - mondta a Reutersnek a 26 éves ötletgazda, Zuza Mbatha. A tervezőcsapat másik tagja, Pieterson féltestvére, Sina Molefi volt, aki szerint testvére Dél-Afrika Che Guevarája volt - akinek arcképe szintén híres márkává vált az elmúlt évtizedekben. "Gyakran látom, hogy sokan Che Guevara arcképével díszített pólókat hordanak, és arra gondoltam tudnak-e róla valamit egyáltalán. Úgy gondoltuk, hogy Hector híres fotójának hasonló ereje van, ám szükségünk volt még valamire, hogy megmagyarázzuk a képet" - mondta a testvér. Ekkor hívták segítségül Stoned Cherrie divattervezőt, akinek korábban komoly szerepe volt a hagyományos afrikai- és a kortárs divatstílusok ötvözésében, és aki segített az egyedi arculat megtalálásában.

Divat lett a forradalom

"Büszke vagyok, hogy a mai gyerekek a fiamon keresztül tudnak majd a múltról" - mondta a bemutatón Pieterson anyja, a 62 éves Dorothy Molefi. "Én is megveszem majd a pólót az unokáimnak."  Volt persze, akit nem győzött meg a történelem és a divat ezen furcsa keveréke: "Van valami furcsa abban, ha egy halott fiú képével díszített pólót vesz fel az ember, és egy róla elnevezett márkát visel" - mondta el a bemutatón az egyik neve eltitkolását kérő divatrajongó.

A Hector Pieterson-kollekciót a Dél-afrikai divathét keretében mutatták be, és komoly sikert arattak vele a tervezők: a pólók mellett ugyanis Pieterson-lógóval ellátott speciális iskolai egyenruhákat is bemutatták, mely iránt rögtön többen is érdeklődtek. A ruhák egyelőre divatszalonokban kaphatók, ám a tervezők már Dél-Afrika egyik legnagyobb konfekció-hálózatával is tárgyalnak a forgalmazásról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár