2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kissinger Vietnámhoz hasonlítja az amerikai szereplést Irakban

2005. augusztus 19. 13:35

A harminc évvel ezelőtti vietnami háború amerikai stratégája szerint `nagyon kellemetlen érzése` van, mert a két éve kezdődött iraki háborúban a vietnamihoz hasonló szempontok kerültek előtérbe.

A CNN hírtelevízió "Late Edition with Wolf Blitzer" című műsorában elhangzott interjúban a Nixon- és Ford-kormányzat egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, illetve később külügyminisztere arról beszélt, hogy nagyon tart attól, hogy a történelem megismétli önmagát, és Vietnámhoz hasonlóan a mostani konfliktus mögül kivonulhat a hazai közvélemény is. Elmondása szerint ugyanis a vietnámi háború is azon a ponton vált tökéletesen kezelhetetlenné.

Kissinger szerint az Egyesült Államok a radikális iszlám terjedése ellen vívja küzdelmét Irakban, és "az egész világ számára katasztrofális" lenne, ha elvesztenék a harcot. Szerinte minden fölös haderőt ki kell vonni Irakból, "ám nem kezdhetünk egy kivonulással, anélkül, hogy meghatároztuk volna mik ezzel a céljaink".

"Ha egy tálibokhoz hasonló radikális kormányzat kerülne hatalomra akár Bagdadban, akár az ország bármely részén, mely gyakorlóterepe lehetne a terroristáknak, akkor ez katasztrófát jelentene mind az iszlám világ, mind Európa számára, és nem utolsósorban számunkra is."

A legújabb közvélemény-kutatásokban a háború támogatottsága drasztikusan csökkent, és egyre nő Bush-kormányzat kritikája is. A CNN/USA Today/Gallup-féle felmérés szerint már a megkérdezettek 54%-a tartja hibának a 2003-mas iraki inváziót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár