2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gótok, vikingek, kalózok Eu-ben

2005. augusztus 25. 13:47

Gótok, vikingek, templomos lovagok és más középkori rendek, sőt kalózok hagyományait őrzők állítottak fel tábort a Normandia francia tartomány határán fekvő Eu kastélyának parkjában.

A korabeli stílusban berendezett sátrakban 14 ország nosztalgikusai adtak randevút tíz napon át, a kétévente rendszeresen megrendezett, idén sorrendben ötödik "viking falu" találkozón. A legtávolabbról az orosz résztvevők érkeztek, a legtöbben a németek voltak, de bőven akadtak francia, angol, francia és holland vitézek is, megannyi szőke várkisasszony társaságában.

A résztvevők pajzzsal, karddal, lándzsával közlekednek, a tábortüzek mellett páncélingek hevernek, a férfiak hajviselete a lovagokét idézi. A külső látogatók - borsos belépti díj ellenében naponta másfél ezren jöttek - lovagi tornákat, csatákat, középkori jeleneteket tekinthettek meg, régizenét hallgathattak, középkori divatbemutatókon és harcitechnika-demonstrációkon vehettek részt.

Szombaton "rabszolgavásár" szerepelt a programban, és egy viking nagyúr halotti máglyáját is lángra lobbantották. A tábor vasárnap zárta kapuit, hétfőtől a résztvevők visszatérnek polgári foglalkozásukhoz: akad közöttük informatikus, kereskedő, építész, sok nyugdíjas is. Akárcsak Arend Borchers brémai építész, aki a táborban viking szőrmebundájával keltett figyelmet: ő elmondta az AFP-nek, hogy csak tíz éve, nyugdíjba vonulásakor lett viking. Hangafűből készít és árul tárgyakat, úgy gondolja, ma a világon egyedül ő foglalkozik ezzel.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár