2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robbanó csokoládé volt a nácik csodafegyvere

2005. szeptember 7. 09:58

Csokoládé-bombák és cipőbe rejthető robbanóanyagok is helyet kaptak a második világháború náci ügynökeinak kelléktárában

A csoki csak a szájban robban

Egy szabotázs kellékei

A Brit Nemzeti Levéltár engedélyt kapott, hogy megjelentesse az angol titkosszolgálat, az MI5 tulajdonában lévő különleges robbanóanyagokat ábrázoló fotókat. A brit hírszerzés - többek között Törökországban - jutott hozzá a fotókon látható eszközökhöz, ám arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy azokat használták-e valaha is készítőik.

Két évvel ezelőtt kerültek napvilágra annak az ügynökügynek a részletei, amelyben egy kis csónakban Írország partjaihoz érkező német ügynökök négy robbanó borsókonzervvel készültek titkos bevetésre a Buckingham Palotában.

A most nyilvánosságra hozott felvételeken a kor ügynökeinek kelléktárába tartozó csodafegyvereket láthatjuk. A képek azt is bemutatják, miként lehet egy bombát elrejteni egy tábla csokoládéba, és miként lehet a robbanóanyagot cipősaroknak álcázni. Persze a csokoládé még nem minden, mert az édességbolt többi terméke is fegyverré alakítható: van olyan fénykép, amely robbanó torokpasztillákat ábrázol. A fényképeken vannak hagyományos eszközök is, mint például egy Smedley's robbanó szilvakonzerv, durranó széndarabok, motorolajos kannák, borotvakrémek és egy étkezőedény.

A levéltár azonban most nem csak a fényképeket tette közzé, hanem például a brit lakosság megtörésére készült német propaganda tanulságos szórólapjait is.

Az egyik propaganda-lap például annyira félresikerültnek tűnik, hogy azt vélhetőleg viccből készíthették maguk az angolok. A fejléc szerint a "Naziministerium des 3ten Deutsches Reiches" adta ki, míg a szöveg így hangzik: "Britannia és Írország férfiúi! Kiderült, miféle csúszómászó, GYÁVA NÉPSÉG vagytok, amiért nem mertek előbújni anyáitok s asszonyaitok köténye mögül, s féltek megküzdeni velem. TI TETVEK, FÉRGEK, SZAJHÁK IVADÉKAI!" A szöveg a későbbiekben antiszemita kirohanásokat is tartalmaz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár