2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzeti Emlékezet Program - tanulmányi kirándulás Erdélyben

2005. szeptember 13. 11:30

Bocskai István erdélyi fejedelemmé való beiktatása 400. évfordulójának emlékére tanulmányi kirándulást szervezett szombattól az oktatási tárca; a túrán 15 középiskolás diák és tanáraik vesznek részt.

A tanulmányi kirándulásra meghirdetett felhívásra 85 diák és 45 tanár küldte be pályázatát. A Történelemtanárok Egylete és az Oktatási Minisztérium képviselőiből alakult zsűri választotta ki a pályamunkák alapján a kirándulás résztvevőit - áll az oktatási tárca pénteken az MTI-hez eljuttatott háttéranyagában. A hatnapos túra résztvevői felkeresik többek között Nagyváradot, Kolozsvárt, Tordát, Marosvásárhelyt, Székelyudvarhelyt, Csíkszeredát, Csíksomlyót, Segesvárt, Világost és Aradot.

Az Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Programja abból a célból indult 2003 elején, hogy a történelmi évfordulók korszerű, új szemléletű megünneplésével bővítse a közoktatásban részt vevők történelmi ismereteit, fejlessze helyi és közösségi identitásukat, kötődésüket.

Az évfordulós események sorában Magyar Bálint oktatási miniszter két évvel ezelőtt, pályázaton kiválasztott tanulók társaságában látogatott el Voronyezsbe, hogy első hivatalos delegációként keressék fel az egykori 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának helyszínét. Szintén 2003-ban az Oktatási Minisztérium lovas túrát szervezett a II. Rákóczi Ferenc által 1703. május 6-án kiadott ún. brezáni kiáltvány megjelenésének emlékére.

Tavaly a holokauszt 60. évfordulóján a Krakkó melletti Auschwitz és Birkenau megtekintése, valamint az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum felújított magyar kiállítótermének felavatása volt az emléktúra célja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár