2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örömlányok tanyája volt Shakespeare színháza

2005. szeptember 16. 10:57

A Bridewell börtön és kórház levéltárából előkerült iratokból most először lehet részletesen megismerni a Bárd színházának mindennapos üzelmeit.

A Globe régen és ma
Duncan Salkeld történész kutatásai során bukkant a londoni Blackfriars kerület Bridewell névre hallgató javítóintézetének és kórházának levéltárára, melynek anyagáról a Brit Shakespeare Szövetség Newcatle-i Egyetemen tartott konferenciáján számolt be. A Chichesteri Egyetem kutatója a 19. században lerombolt Bethlemi Kórház és Bridewell Kormányzóságának 1559-1610 közötti jegyzőkönyvét is megtalálta az iratok között, és mivel Shakespeare híres színháza, a Globe is ehhez a bírósághoz  tartozott, ezért a most előkerült adatok a teátrum felépülésének és felemelkedésének háttértörténeti adalékaiba vezet be.

A dokumentumok legtöbbje persze pitiáner bűnözők bűnvádi eljárásai során készült: az egyik eset bemutatja például Alice Pinder és egy úriember találkozását 1600-ban, mikor a hölgy "húsbavágólag vezette be az urat testébe" egy Blackfriars-i színházi találkozó után. Egy másik aktában azt taglalják, ahogy Joan Bassett örömlányt és Stephen Coke susztert 1578-ban letartóztatták és megbüntették, mert "gyanús helyzetben találtattak a Színházhoz közel", ám később elengedték őket. Mindez arra utal, hogy a színház nem csak kikapcsolódásra, hanem alkalmi ismerkedésre is megfelelő helyszín lehetett, bár az affér nyélbeütése nem sikerült mindig maradéktalanul.

A dokumentumokban megtalálható Shakespeare színházának egyik színésze, Christopher Beeston elleni eljárás anyaga is - és igazán ez az eset keltette fel am korabeli színházzal foglalkozók figyelmét-, aki 1602-ben nemi erőszak vádja miatt került a hatóságok elé. "Komoly vádakkal illették", de megúszta a büntetést, mert meghallgatása során Shakespeare személyesen jelent meg, és tanúskodott kedvenc színésze ártatlanságának igazolására.

A dokumentumok és a színházi örömtanya bemutatója az év végén megjelenő The Early Theatre magazinban lesznek olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár