2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Google térképével azonosították egy római villa romjait

2005. szeptember 19. 12:05

A Google szabadon felhasználható műholdas fotóin nemrég egy római villa maradványait fedezte fel egy olasz programozó. Az ásatások hamarosan meg is kezdődnek.

Egy olasz programozó, Luca Mori a Google Maps és annak letölthető kliensprogramja, a Google Earth felhasználásával bukkant egy ókori római villa maradványaira szülővárosa, a Pármához közei Sorbolo közelében. A fotók tanulmányozásakor a programozó nagy meglepetésére egy több mint 500 méter hosszú ovális alakú mintát talált az egyik képen. Ez pedig egy olyan mára kiszáradt ősi folyókanyarulat nyoma, melyet eddig azért nem vettek észre (bár könnyen azonosítható), mert a térségről még nem készültek összefüggő légifotók. A programozó a folyómederhez közel szokatlan szögletes árnyékokat is talált. Ekkor gyanút fogott, és a képet tovább tanulmányozva arra jutott, hogy a vonalak egy mára eltemetett épület romjait rajzolják ki.

A kiszáradt folómeder nyoma

Mori felfedezéseit blogjában, a Quellí Della Bassa-ban publikálta, illetve ezzel párhuzamosan ismertette felfedezését a Pármai Nemzeti Régészeti Múzeum munkatársaival és más régészekkel, mert kíváncsi volt a véleményükre az ügyben. A régészek megerősítették a felfedezésének jelentőségét, bár a jelek alapján először azt hitték, hogy a jelek egy bronzkori település nyomai, ám a helyszín bejárásakor talált kerámiadarabok részletes vizsgálatával arra jutottak, hogy a programozó által felfedezett vonalak egy római villát rejtenek a föld alatt.

A folyókanyar és az épületnyomok a programozó térképén

A múzeum munkatársa, Manuela Catarsi Dall'Aglio szerint: "Mori felfedezése nagyon érdekes". Elmondása szerint az is különleges érdekesség, hogy a lelet nagyon hasonló a helyi gyorsvasút vonalának építéskor megtalált villához, melyet a múzeum munkatársai jelenleg Cannetolo di Fontanellato-nál tárnak fel. A további vizsgálatot a régészek akkor kezdhetik majd meg, ha a helyi hatóságoktól is engedélyt kapnak az ásásokra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár