2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új adatbázis a műkincsek védelmére

2005. szeptember 27. 13:00

A Műtárgykereső Adattár és Információs Iroda szervezésében a Swift Find cég ismertette meg Search It nevű számítógépes programjával az érdeklődöket.

A cég tanácsadója Richard Ellis, aki egykor a New Scotland Yard rendőrtisztje volt, felhívta a figyelmet, hogy az illegális műtárgykereskedelem visszaszorítása mindannyiunk érdeke. Mivel ő az ellopott műkincsek megtalálására specializálódott osztag vezetője volt, nagyon gyakran találkozott azzal a problémával, hogy nem létezett egy olyan világméretű adatbázis, amely rögzítenié az eltulajdonított értékeket. A Search It erre kínál megoldást: ennek segítségével pillanatok alatt meg lehet tudni, hogy az eladásra szánt áru gyanús eredetű-e. Ez megkönnyítené az aukciós házak, biztosítótársaságok, zálogházak, rendőri szervek, múzeumok munkáját.

Online Stolen Valuables Registry Database Swift-Find
A program egy olyan on-line adatbázist jelent, amelyben a legkülönbözőbb értéktárgyak között többfajta szempont szerint kereshetünk. Nagy előnye, hogy igen fejlett képfelismerővel rendelkezik, amely a repülőtéri, és egyéb rendvédelmi szerveknél már bizonyított. A regisztráció nem bonyolult, csak egy felhasználói név és egy jelszó szükséges hozzá. Ennek révén létrehozhatunk egy tárhelyet, ahová feltehetjük a nekünk fontos értéktárgyakat, legyen szó vadásztrófeáról, Munkácsy festményről, vagy Rolex óráról. Rögzíthetjük a legfontosabb paramétereket tárgyszavak választásával, vagy szabad mezők kitöltésével, és képet is csatolhatunk a rekordhoz. Ha a baj megtörténik, és a tárgy eltűnik, akkor aktiválnunk kell a lopás történt mezőt, és csak bízhatunk abban, hogy az értéket megvásárló kereskedő is megnézi az adatbázist. A keresés során ugyanis a program összeveti a legfontosabb ismertetőjegyeket, és figyelmezteti az illetőt, hogy kétes eredetű tárggyal van dolga. Sőt ilyenkor még a rendőrséget is közvetlen lehet értesíteni.

A program akkor válna igazán sikeressé, hogy ha mindenki használná. Sajnos azonban a bűnözöknek, illetve az illegális műkincskereskedőknek biztosan más a véleménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár