2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik Richelieu fejét

2005. szeptember 27. 14:05

Lehet, hogy hamarosan megtalálják Richelieu bíboros (1585-1642) bebalzsamozott fejét - egyes levéltári adatok szerint ugyanis Franciaország egyik legismertebb történelmi figurájának koponyája a Sorbonne templomának valamelyik oszlopában lelt `végső` nyughelyre.

A bíboros síremléke

Richelieu bíborost, aki számos egyéb titulusa mellett a Sorbonne kancellárjának címével is büszkélkedhetett, 1642-ben bekövetkezett halála után a nemzetközi hírű egyetem templomában temették el.

1793-ban, a francia forradalom idején a népharag a rég halott kardinálist is elérte - a tömeg felnyitotta Richelieu sírboltját, és az épségben megmaradt bebalzsamozott holttestnek "rögtönítélő bíróság", vagyis a csőcselék előtt kellett "felelnie" vélt vagy valós bűneiért. A verdikt mi más lehetett, mint halál - a bíborost guillotine, azaz nyaktiló által történő kivégzésre ítélték, s testét a Szajnába dobták. A fejét az utcára dobták martalékul a csőcseléknek, ám néhány nap múltán a kardinális fejét szerzetesek vették titkon magukhoz, s évtizedeken keresztül gondosan rejtegették, majd uralkodói utasításra a Sorbonne templomában helyezték végső nyugalomra.

Ezúttal azonban a temetkezési hely kiválasztásánál az óvatosságnak és előrelátásnak jutott a főszerep - Richelieu fejét az egyik oszlopban kialakított mélyedésben helyezték el és befalazták, hogy megelőzzék egy esetleges újbóli "forradalmi kivégzés" veszélyét. Az egyetemi templomban decemberben felújítási munkálatok kezdődnek, amelyek során a történészek reményei szerint megkeresik majd Richelieu bíboros titkos temetkezési helyét.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár