2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szex és London

2005. október 5. 10:05

A BBC4 műsorában került adásba az a dokumentumfilm, mely a nemrég előkerült első angol szexológiai felmérést mutatja be.

Megdöbbentően botrányos eredmények

A felfedezés igazi csemegének számít a szakértők körében, és ezért érthető okokból ma a 60 évvel ezelőttinél jóval nagyobb visszhangot kapott: a BBC4 csatorna az előkerült felmérésből Little Kinsey címmel készített dokumentumfilmet, és azt az Elveszett évtized 1945-1955 című sorozat október 5-i adásában mutatják be.

A SZEXUÁLIS FELMÉRÉS RÉSZLETEI

Anglia legidősebb szexológusa, a jelentés egyik készítője beszélget Hera Cookkal a BBC adásában (Real Player szükséges!)
The Mass-Observation Archive
Anglia első szexuális felmérése az 1949-es Tömegeket Vizsgáló Projekt (Mass Observation) keretében született meg, melynek során több ezer férfit és nőt kérdeztek Anglia-szerte szexuális étvágyukról - természetesen az anonimitás álcájában. A Vizsgálatot az 1947-ben alakult Házassági Tanácsadó Testület szigorú felügyelete alatt folytatták le, ám a vezetők az eredményeket végül olyan botrányosnak ítélték, hogy azokat sosem hozták nyilvánosságra, és inkább a Sussexi Egyetem levéltárában titkosítva rejtették el a kérdőíveket.

A felmérésből ugyanis az derült ki, hogy öt férfiből legalább egynek volt már homoszexuális tapasztalata, és négyből egy pedig prostituáltakkal is próbálkozott. A legtöbb nő - mikor megkérdezték - arról panaszkodott, hogy férje borzalmas az ágyban. A jelentésből többek közt kiderült az is, hogy öt nőből egynek volt már házasságon kívüli viszonya. A megkérdezettek közül 10-ből nyolcan egyetértettek a válással, mely arra világít rá, hogy akkorra sokan elfogadták azt megoldásként, ha tönkrement a házasságuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár