2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életre keltik a nukleáris fegyvergyár területét

2005. október 3. 10:30

Újjáélesztik a Denver mellett található Rocky Flats hírhedt hidegháborús nukleáris fegyvergyár területét. A 2005 nyarán lefolytatott vizsgálatok a biztonságosnak ítélt mértéket jóval meghaladó radioaktív szennyezést mutattak ki. Az ígéretek szerint a nukleáris fegyvergyár környékét 2005. október végére tisztítják meg.

A Colorado államban Denver mellett található Rocky Flats már jól ismert helyszín a Egyesült Államok környezettörténetében:

  • A radioaktív sugárszennyezett területen többezren dolgoztak a hidrogénbomba előállításán 1952 és 1989 között.
  • Az ötvenes évek óta az amerikai kormányzat alvállalkozóiként dolgozó kármentesítők rádioaktív anyagokat ástak el betonhordókban, súlyosan elszennyezve a környék talaját.
  • 1979-ben a Rocky Flats atomerőmű elleni tüntetésen 284 embert tartóztattak le.
  • "Ha mosnék magamra, kimosnám szutykos Iránomat | Egyesült Államaimat Csontszínű Szappanba tunkolnám [...] Simára csutakolnám Rocky Flats-et és Los Alamost | Kilocsolnám a csillámló céziumot a Szerelem Csatornából" - írta Allan Ginsberg 1980-as Homework című versében.
  • Az Amerikai Energiaügyi Hivatal (U.S. Department of Energy) Colorado állambeli Rocky Flats nukleáris fegyvergyárát 1989-ben bezáratták, mert megsértette a környezetvédelmi előírásokat.

"Kevés helyszín szimbolizálja teljesebben a szomorú környezettörténeti eseménysort mint a Rocky Flats úgynevezett 903-as blokkja" - írja a Denver Post szerkesztőségi cikke 2005. szeptember 26-ai számában. A hordókból a talajba kerülő toxikus anyag kitermelését és a kármentesítést végző Tennessee állambeli Oak Ridge Institute of Science and Education 13 darab sürgős tisztításra váró területet (hotspotot) azonosított 2005 nyarán.

A hidegháború nukleáris szemete
A hidegháború végén leállított nukleáris fegyvergyártást az Egyesült Államok 2003-ban - 14 év szünet után - újrakezdte. A plutónium alkatrészek előállítását az Amerikai Energiaügyi Hivatal végzi.
Korábban az Energiaügyi Hivatal azt nyilatkozta, hogy a terület szennyezésének mértéke nem veszélyes. Utóbb azonban a megfelelő kármentesítéssel kapcsolatban felmerült aggodalmakat követően újabb független vizsgálat igazolta, hogy a kormányzat által korábban biztonságosnak ítélt érték nyolcszorosa maradt a terület megtisztítása után is.

A legutóbbi hírek szerint 2005. október végére megtisztítják nukleáris fegyvergyár területét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár