2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori istennők szobrai Krétán

2005. október 4. 09:30

Két ókori görög istennő ember nagyságú márványszobrát találták meg egy 5000 éves város romjainak feltárása közben - közölték a sajtóval az ásatást vezető régészek.

Az Athéni Olasz Régészeti Iskola (Scuola Archeologica Italiana di Atene) vezetője, Anna Micheli régésznő a felfedezés kapcsán arról beszélt az Associated Pressnek, hogy a szobrok a görögországi római uralom alatt, az i.sz. második és negyedik század között készültek, és eredetileg Gortyn római színházát díszítették. A szobrok nagyon jó állapotban vannak: míg Athéna szobra teljesen előkerült, addig Héra fejét eddig nem találták meg. Micheli így azt reméli, hogy hamarosan azt is megtalálják a környéken.

Athéné feje

A műremekeket az olasz és görög régészekből álló csoport a krétai Iraklion városától 45 kilométerre délre fedezte fel. Elképzeléseik szerint a szobrok az i.sz. 367-es nagy földrengés során, a színház és a város nagy részének pusztulásával együtt kerültek a föld alá. A jelenleg is dolgozó szakemberek most azt remélik, hogy a színházat díszítő többi szobrot is megtalálják majd.

Kréta római fővárosa, Gortyn legelső lakói i.e. 3000-ben érkeztek a szigetre, és városuk i.e. 1600 és 1100 között virágzó mínoszi, majd klasszikus és később római kisváros is volt, majd véglegesen az i.sz. 824-es arab invázió pusztította el. A görög mitológia szerint a város volt Zeusz egyik híres afférjának helyszíne is-  innen származik ugyanis Europé, akit Zeusz bika képében itt magával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár