2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezer éve elsüllyedt kincset találtak Indonéziában

2005. október 24. 10:00

A jelenleg egy jakartai hangárban tárolt műtárgyak máris általános feltűnést keltettek a régészek körében, és élénken érdeklődnek irántuk a nagy aukciós házak is.

Belga, francia, ausztráliai, német és brit búvárok másfél év alatt 24 ezer merülést hajtottak végre a Jáva-tengeren 54 méter mélységben nyugvó hajóroncshoz, és nem kevesebb mint 250 ezer tárgyat hoztak a felszínre. Az elsüllyedt gálya rakományának legnagyobb része a kínai Öt dinasztia korából (907-960) való porcelánokból áll, de arab kereskedők portékái is megtalálhatók a tengertől visszaszerzett szállítmányban. Sárkányokkal, papagájokkal és más madarakkal díszített tálak, átlátszó fehér porcelánok, lótuszvirágokkal ékes teáskannák, csipkés szegélyű tányérok sorakoznak édesvízzel töltött tárolókban egy jakartai raktárhelyiségben.

Luc Heymans, az expedíció belga vezetője "egészen különleges rakománynak" nevezi az általuk felhozott kincset. Hegyikristályból kifaragott hal, díszes bronztükör, öntőforma, amelyen az Allah szó látható, s az Egyiptomban egy évezrede uralkodott Fatimida dinasztia idejére jellemző színes üvegek szerepelnek a "zsákmányban". Emellett "Ali Baba barlangjához" méltó ékszerek, ékkövek is előkerültek a Jakartától mintegy 200 kilométerre északra elsüllyedt hajó gyomrából. A teljes mérleg 14 ezer gyöngy, négyezer rubin, mintegy 400 zafírkő és több mint 2200 gránátkő.

Ilyen gazdag rakományú hajóroncs a X. századból igazi ritkaság - mondta az AFP-nek Jean-Paul Descroches, a párizsi Guimet múzeum kutatója. A kincs az iszlám világ, Kína és az abban az időben különböző, köztük buddhista királyságokra oszló Indonézia közötti kapcsolatokról ad képet. A rakományt a legszigorúbb régészeti előírásoknak megfelelően leltározzák, minden héten DVD-lemezeken, pontos és számozott fényképekkel tájékoztatják az indonéz hatóságokat a listára felvett tárgyakról.

A 18 hónapja tartó mélytengeri búvárkodás 2004 novemberében válságos időszakot élt át, ekkor ugyanis egy indonéz őrnaszád elkergette a búvárokat az expedíció nyílt tengeren horgonyzó kutatóhajójáról. A tengeralatti kincsek védelmével foglalkozó indonéz hatóság szóvivője akkor azt közölte, hogy "külföldiek illegálisan akarták megszerezni a kincset". Az incidens hosszú tárgyalások után rendeződött, kitűnt, hogy egy elsüllyedt gályák kifosztására specializálódott cég jelentette fel az expedíciót, a nemzetközi régészcsoport aztán folytathatta munkáját - mondta el az AFP-nek Heymans. Az expedíció a Dubajban bejegyzett Cosmix cég égisze alatt működik, 5 millió eurós (több mint 625 millió forint) költségvetéssel. Az indonéz államot a feltárt kincsek eladásából származó bevétel fele illeti majd meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár