2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar zsidók tömegsírja Burgenlandban

2005. október 24. 11:00

Elképzelhető, hogy megtalálták azoknak a magyar zsidóknak a tömegsírját, akiket Burgenlandban öltek meg a nácik.

A sírt évtizedek óta keresték, és az utóbbi napokban végzett kutatások eredményeként emberi maradványok nyomaira bukkantak. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint azonban még további vizsgálatokat kell elvégezni, hogy megállapítsák, valóban a tömegsírra bukkantak, vagy pedig II. világháborús katonaáldozatok elföldelt maradványait találták meg. A belügyminisztérium egy másik illetékese szerint a bécsi egyetem szakértői által végzett kutatásokban két olyan területet is behatároltak, ahol emberi maradványok lehetnek, de ez nem jelenti azt, hogy tömegsírokra bukkantak. Hozzáfűzte azt is, semmiképp sem lehet kijelenteni, hogy a keresett áldozatok maradványait találták meg.

A dél-burgenlandi Rechnitz térségben a nácik mintegy 180 magyar zsidót mészároltak le 1945 tavaszán azok közül, akiket erődítési munkálatokra szállítottak az akkor még a német birodalomhoz tartozó országrészbe. (A Vörös Hadsereg csapatainak a közeledtére a transzportok egy részét keresztülhajtották Ausztria területén, sok foglyot meggyilkoltak, illetve sokan az éhezésbe és a megpróbáltatásokba haltak bele, betegségekben pusztultak el, vagy megfagytak.)

A Burgenlandban keresett tömegsírban mintegy 180 áldozat földi maradványai nyugodhatnak. Ők ahhoz a fogolycsoporthoz tartoztak, amely 1945. március 24-én érkezett Rechnitz állomásra. Eltérő források szerint akkor mintegy 600-1000 magyar zsidó kényszermunkást szállítottak oda a nácik. A foglyok egy részét munkára vitték, mintegy 180 embert azonban - a betegeket és a legyengülteket - visszatereltek Rechnitzbe. A helyi kastélyban bajtársi találkozót tartottak a nácik, akik egy része vérfürdőt rendezett a visszaterelt foglyok között. A legyilkoltakat mintegy 15-20 zsidó fogollyal temették el, akiket egy nappal később ugyancsak meggyilkoltak. A mészárlás után néhány nappal hatoltak be a Vörös Hadsereg alakulatai Rechnitzbe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár