2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépítették Drezda lebombázott templomát

2005. november 2. 12:26

Több mint hatvan évvel lebombázása után szentelték fel vasárnap az újjáépített drezdai Frauenkirchét (Miasszonyunk templomát).

A XVIII. század közepén épült Frauenkirchét, George Bähr alkotását a városkép meghatározó épületét az angolszász szövetségesek bombázták le 1945 februárjában. A szövetségesek február 13-án és 14-én három hullámban támadták az egyik legszebb német várost, az `Elba menti Firenzét`, a támadásnak áldozatul esett a barokk belváros, a tüzes pokolban több tízezer ember halt meg. Kiégett a Frauenkirche is, de a bombázások után két napig állt még, majd hatalmas robajjal beomlott. Az NDK-ban a romhalmazt, a falmaradványokat meghagyták háborús mementónak. Az újjáépítést drezdai polgárok egy csoportja kezdeményezte.

A vasárnapi avatást a templom körül több tízezer ember kísérte figyelemmel kivetítőkön. A Frauenkirche belsejében 1700 ember vett részt az evangélikus istentiszteleten, a résztvevők fele meghívott volt, a másik fele a különösen bőkezűen adakozók közül került ki. Az angol királyi család képviseletében eljött a kenti herceg, II. Erzsébet brit uralkodó üzenetében azt hangsúlyozta, hogy a Frauenkirche a Németország és Nagy-Britannia közötti "megbékélés erős jelképe". A Nagy-Britanniából származó adományok összege körülbelül egymillió eurót tesz ki. Jelképesnek tartják, hogy a több mint 90 méter magas templom kupoláját díszítő keresztet az angol Alan Smith készítette. Az ötvösművész édesapja részt vett Drezda lebombázásában.

Németországban szinte mindenkinek az a véleménye, hogy Drezda elpusztítása a háború végén értelmetlen volt, de a szövetségesek még egyszer válaszolni akartak az angol városok német bombázására, legfőképpen Coventry szenvedéseire. Drezdát és Coventryt a megbékélés jegyében évtizedek óta testvérvárosi kapcsolatok fűzik egymáshoz. Coventry székesegyházának keresztje is átkerült az Elba partjára, a felszentelési ünnepségekre eljött Colin Bennets, Coventry püspöke is.

A Németország ellen harcoló második világháborús szövetségeseket nagyköveteik is képviselték. Az ünnepség a kristálytiszta szabad ég alatt kezdődött, 450 fúvós és a Frauenkirche nyolc harangjának zúgása adta meg az alaphangot. Vadonatúj orgona hangja töltötte be a kör alaprajzú belső teret. Az újjáépítés kezdetén úgy határoztak, hogy nem Gottfried Silbermann orgonáját állítják helyre, újat készítenek, hogy XIX. és XX. századi műveket is játszhassanak. A Frauenkirche Drezda zenei életét is gazdagítja majd, a felszentelést követően a New York-i Filharmonikusok adnak koncerteket.

A Frauenkirche zömök épület, a hatalmas kupola, a legnagyobb fesztávú az Alpoktól északra, lefedi a templombelsőt. Alakja után "kőharangnak" is nevezik a Canalettót is megihlető épületet, amelynek újjáépítéséhez a régi templom megmaradt, szétválogatott, beazonosított köveinek mintegy negyven százalékát használták fel.

A felszentelésre az egész német állami vezetés eljött Drezdába. Horst Köhler államfő, a mára is célozva, azt emelte ki, hogy a Frauenkirche elsősorban a polgárok összefogásának köszönhetően épült fel és épült újjá. Jochen Bohl, Szászország evangélikus püspöke az örök időkre szóló béke és kiengesztelődés helyének nevezte a Frauenkirchét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár