2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghamisították Shakespeare portréját

2005. november 3. 11:00

A National Portrait Gallery szakértőinek véleménye szerint William Shakespeare - számos könyv címlapján is szerepelő - úgynevezett Grafton-portréja feltehetőleg nem a nagy angol drámaírót ábrázolja.

A kép, amelyen sötét hajú, magas szemöldökű, gazdagon díszített bíbor mentét viselő ifjú látható, a rajta látható dátum szerint 1588-ban készült, amikor a szerző 24 éves volt.

Tarnya Cooper, a Brit Nemzeti Portrétár kurátora arra alapozta az elutasító véleményt, hogy Shakespeare abban az időben a ma rendelkezésre álló ismeretek szerint elhagyta Stratford-upon-Avont, szülővárosát és vándorszínésznek állt. Így felette valószínűtlen, hogy megengedhetett volna magának olyan drága viseletet, mint amilyen a festményen látható.

Az olajkép ismeretlen művész alkotása és nevét onnan kapta, hogy hosszú időn át volt az arisztokrata Grafton-család egyik tagjának a birtokában.

A Nemzeti Portrétár jelenleg a jövőre tervezett Shakespeare-kiállítás előkészítésének keretében vizsgálja különböző modern eszközökkel a drámaíróról fennmaradt képeket, ezért elemezte a Grafton-portrét is. Az úgynevezett Flower-portréról, amely a Royal Shakespeare Company birtokában van, már tavasszal kimutatták, hogy 19. században készült hamisítvány.

Legközelebb a képtár saját tulajdonában lévő Chandos-portrét fogják tanulmányozni. Ha az is kétesnek bizonyul, akkor az utókornak alig két, ma még eredeti ábrázolásként számon tartott portré alapján kell megőriznie a nagy drámaíró emlékét: az egyik a stratfordi Szentháromság Templomban lévő síremlékén látható mellszobor, a másik a darabjainak 1623-as kiadásában szereplő metszet.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár