2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Yung-cheng (Csing-dinasztia)

2005. november 11. 18:12

Yung-cheng, pinyin átírással YONGZHENG, eredeti nevén (Wade-Giles féle átírással) YIN-CHEN, más néven (CH'ING) SHIH-TSUNG vagy HSIEN-TI (szül. 1678. dec. 13. Peking, Kína - megh. 1735. okt. 8. Peking) Kína császára 1722-től, a Ch'ing-dinasztia (1644-1911/12) 3. uralkodója.
Az előző császár negyedik fiaként született. Amikor legidősebb bátyja elmebaj miatt alkalmatlanná vált az uralkodásra, intrikálni kezdett többi fivére ellen; sőt, több krónika is azt sejteti, hogy megölte a tulajdon apját, K'ang-hsit. Annyi bizonyos, hogy apja halálakor katonai támogatással foglalta el a trónt. Bátyjait és híveiket bebörtönöztette vagy kivégeztette, majd jól működő besúgóhálózatot épített ki. Átíratta az apja uralkodásának utolsó éveiről készült császári krónikákat, kitöröltetve belőlük mindent, ami rossz fényt vethetett rá.
Hatalmát tovább erősítette azzal, hogy a birodalom fő haderejét alkotó ún. zászlókat kivonatta a császári hercegek parancsnoksága alól (ő maga herceg korában három ilyen egység fölött rendelkezett). 1729-ben tovább központosította a kormányzást azzal, hogy feloszlatta a Nagy Titkárságnak nevezett minisztertanácsot, és a korábban nem hivatalos Nagytanácsot léptette helyére. Ennek mindössze öt-hat tagja volt, akikkel a császár naponta tanácskozott; az ügyeket titokban intézték.
A legenda szerint Yung-chenget egy általa kivégeztetett ember lánya ölte meg. A császár javára írható, hogy megfékezte a hivatalnoki korrupciót, érvényt szerzett a birodalom törvényeinek, és a pénzügyek átszervezésével növelte az államkincstár bevételeit. Számos zen-buddhista szöveget írt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár