2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Románia ragaszkodik a királyi örökségű Peles-kastélyhoz

2005. november 14. 12:15

A román kormány illetékesei nem hivatalosan megkezdték a tárgyalásokat a királyi családdal, hogy közösen próbáljanak megoldást találni Mihály király javainak visszaszolgáltatása ügyében.

A román kormány kitart amellett, hogy a Peles-kastélynak mindenképp állami tulajdonban kell maradnia az ingatlanban működő múzeum miatt. A román alkotmánybíróság ugyanis a minap úgy döntött, megszegi az alaptörvény előírásait az a jogszabály, amely a királyi család javai visszaszolgáltatásának körülményeiről rendelkezik.

"Már felvették a kapcsolatot a királyi család ügyvédjével, Adrian Vasiliuval és a család által a tárgyalásokkal megbízott Andrew Popperrel" - mondta Bogdan Olteanu, a parlamenti kapcsolattartással megbízott tárcavezető, aki hangsúlyozta: abban állapodtak meg, hogy hamarosan találkoznak. Olteanu szerint a királyi család hajlandóságot mutatott arra, hogy a Peles-kastély a turisztikai körforgásban maradjon.

A fegyverterem 1914-ben
Az előző kormány által beterjesztett javaslat értelmében - amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített - a román állam 30 millió eurós kárpótlást fizetett volna a trónjától 1947. december 30-án megfosztott I. Mihály királynak a sinaiai Peles nevű birtokon épült három kastélyáért, más ingatlanaiért, gyűjteményeiért, értéktárgyaiért és egyéb elkobzott javaiért.

A kárpótlási összeget két év leforgása alatt három részletben fizette volna ki a román kincstár. A pénzbeli kártérítésen túl a javaslatban arról is rendelkeztek, hogy a román állam visszaadja egykori uralkodójának a Prahova-völgyi Sinaia nevű üdülőtelepen található Lovagok Villáját, valamint a hozzá tartozó javakat.

A pénzbeli és természetbeni kárpótlás mellett a most 85 éves I. Mihály, egykori román államfői minőségében élete végéig használhatná a román főváros parkos övezetében található Erzsébet-palotát. Ugyanez a használati jog illetné meg az exkirály nagyobbik leányát, Margit hercegnőt és férjét, Radu herceget. Ugyanakkor a volt uralkodó különleges rendezvények megszervezésére használhatná három egykori sinaiai kastélyát, a Pelest, a Pelisort és a Fisort, amennyiben a szóban forgó rendezvények megszervezésében és lebonyolításában a román állam is részt vesz.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár