2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Debreceni diákok leideni peregrinációja a XVII.-XVIII. században

2005. november 23. 19:52 Bozzay Réka

A Magyarország és Európa közötti kapcsolatok kutatása a rendszerváltozás óta reneszánszát éli. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy Magyarország évszázadok óta tart fenn kapcsolatot Európa nyugati felével a tudomány, a kultúra és a politika területén. E kutatások sorába illeszkedik az utóbbi években megélénkült érdeklődés a magyar diákok külföldi peregriniációja, vagyis idegen országokbeli tanulmányai, `akadémia járása` iránt.

A peregrináció személyi, felsőbb hatósági és anyagi feltételei

Az összes németalföldi egyetem minden magyar diákját érintő összefoglaló munka még nem született, bár az erdélyi diákok XVIII. századi németalföldi peregrinációjával  Henk van de Graaf- Kolozsváron tanult holland református lelkész- foglalkozott. A Református teológusok készítettek tanulmányokat az egyes holland egyetemeken és akadémiákon megforduló magyar diákok tanulmányairól, itt említhetjük Segesváry Lajos doktori értekezését 1935-ből, mely az utrechti egyetem magyar hallgatóit veszi számba, Ferenc Postma habilitációs értekezését, ami a franekeri egyetemen tanult magyar diákok tanulmányairól készült átfogó értekezés.

A leideni egyetem látogatásának története iránt kisebb volt az érdeklődés az egyháztörténészek és teológusok körében. A mindezidáig legteljesebb leideni diáknévsort Friedrich Teutsch közölte az Archiv des Vereins für Siebenbürgische Landeskunde XVI. kötetében. A leideni egyetem magyar diákjainak névsorát közölte még Birtha József a Debreceni Protestáns Lapban, illetve Antal Géza a Protestáns Egyházi és Iskolai Lapban. A két utóbbi forrásközlés azonban nem teljes, mert a neveken kívül csak elvétve tesz említést a diákok származási helyéről, életkoráról, egyetemi szakjáról. A névsorokon kívül magyar diákok leideni életéről, a leideni rektor előtti pereiről a Leidenben - is - tanult Miklós Ödön írt két tanulmányt.

A leideni peregrináció történetének kutatása tehát - a pontos névsorok és részletes forrásfeldolgozások hiánya miatt - a mai napig időszerű. Az előadás e peregrináció egy kis szeletével: a debreceni diákok tanulmányaival kíván foglalkozni a XVII.-XVIII. században.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár