2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összeállították a legnagyobb műkincslopási esetek listáját

2005. november 18. 10:00

A tíz legnagyobb műkincslopási esetről tett közzé tájékoztató listát honlapján az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a nyilvánosság segítségét kérve a bűncselekmények felderítéséhez.

A tízes lista élén az iraki műkincsek 2003 tavaszi széthordása áll. A bagdadi múzeumokból kirámolt, régészeti lelőhelyekről elorzott műkincsekből még mindig hiányzik 7-10 ezer darab, köztük Entemena sumér király dioritból faragott szobra.

A honlapon szerepel Edvard Munch két alkotása, a nevét viselő oslói múzeumból tavaly augusztusban ellopott világhírű Sikoly és a Madonna. A bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumból 1990-ben egyebek között egy Vermeer-festményt, három Rembrandt-képet és egy Manet-alkotást loptak el. A reneszánsz mester, Benevenuto Cellini arany-elefántcsont Sótartóját 2003-ban a bécsi Kunsthistorisches Múzeumból vitték el betörők.

Az amsterdami Vincent Van Gogh Múzeumból 2002-ben két Van Gogh-festmény tűnt el. Leonardo da Vinci Orsós Madonnáját a skóciai Drumlanrig kastélyból rabolták el 2003-ban. A listán szerepel egy Caravaggio-kép, Cezanne egy tájképe Auvers-sur-Oise városkáról, amelyet az oxfordi Ashmolean múzeumból akasztottak le 1999-ben ismeretlen tettesek, valamint egy hárommillió dollárt érő Stradivari hegedű, amelyet egy New York-i lakásban ját betörők néztek trombitának 1995-ben.

A honlap felsorolja a Svéd Nemzeti Múzeumból 2000-ben ellopott, de idén megtalált két Renoirs- és egy Rembrandt-alkotást is. A listát a műkincsekkel elkövetett bűnözés elleni harcra tavaly ősszel létrehozott új FBI-részleg állította össze. Megalakításának első számú oka az iraki rezsim megdöntése utáni káoszban az iraki műkincseket ért súlyos csapás volt. Az FBI a világon évente ellopott műkincsek értékét hatmilliárd dollárra becsüli.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár