2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita a lopott ókori műkincsekről

2005. november 24. 11:30

A New York-i Metropolitan Múzeumnak több tucat ókori műkincs eredetéről kell elszámolnia Olaszországgal. Görögország eközben pedig jogi útra terelte az amerikai Paul Getty Múzeummal fennálló vitáját.

Olaszország kontra Metropolitan

A lap úgy tudja, hogy a múzeum igazgatja, Philippe de Montebello kedden Rómában megkezdi a konzultációkat az olasz kulturális minisztérium illetékeseivel. Az igazgató ismertetni fogja, hogy a Metropolitan hogyan jutott az értékes amfórák, kelyhek, vázák, valamint ezüst tárgyak birtokába.

Az egyik vitatott eredetű műkincs
A The New York Times szerint az olaszoknak elegendő bizonyítékuk van arra, hogy a vitatott műkincsek jelentős része illegális ásatásokon került napvilágra, és törvénytelenül csempészték ki az országból.

A Metropolitan nem az egyedüli múzeum, amely vitában áll kincsei egy részének eredete miatt. A Los Angeles-i Paul Getty Múzeum egykori kurátora, Marion True ellen a múlt héten kezdődött per Rómában azzal a váddal, hogy a nyolcvanas és a kilencvenes években több mint negyven ókori műkincset vásárolt mintegy húszmillió dollár értékben annak ellenére, hogy teljesen tisztában volt azzal, hogy azok illegális dél-itáliai ásatásokon kerültek elő.

Az olasz hatóságok már tíz év óta kutatnak az országból kicsempészett műkincsek után. A gyanút a New York-i múzeumra az olasz Giacomo Medici műkereskedő genfi raktárában lefoglalt illegális régészeti leletek mellett talált négyezer fénykép keltette fel, amely vázákat, amforákat, szobrokat ábrázol. A képeken szerepel néhány, a Metropolitan múzeumban kiállított műkincs is. A New York-i múzeum vitatja az olasz bizonyítékokat 15 darab ezüst tárgy kivételével, amelyek a szicíliai Morgantinából származnak. A The New York Times szerint a múzeum az ezüst kincs felét hajlandó visszaadni, ha a másik felét 25 évig kölcsönbe adott kiállítási tárgyként megtarthatja.

A per másik vádlottja az a Robert Hecht amerikai műkereskedő, aki illegális eredetű műkincseket adott el egyebek között a Paul Getty Múzeumnak, a Metropolitan Múzeumnak és a bostoni szépművészeti múzeumnak is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár