2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alá kerül az Ybl-hagyaték

2005. november 24. 08:30

Vasárnap elárverezik az Ybl család hetven tételből álló hagyatékát, köztük Ybl Miklós néhány személyes tárgyát. Úgy tűnik, a magyar állam ezekre nem tart igényt, és az is megeshet, hogy a relikviák külföldre kerülnek - írta Vince Zita a Népszabadságban.

Ybl Miklós életműve szinte egész Budapest építészeti arculatát és hangulatát meghatározza. Az Operaház, az Andrássy út épületei, a Várkertbazár, a Károlyi-palota és a Magyar Tudományos Akadémia épülete is az ő munkásságának része.  Az Ybl családból azóta is kiváló építészek kerültek ki, Ybl József neve a törvényhozás elnökeként, Ybl Lajosé pedig Hódmezővásárhely egykori várkapitányaként vált ismertté.

A múlt századelő meghatározó jelentőségű festőinek és szobrászainak alkotásai mellett licitálni lehet majd Ybl Miklós lakberendezési és személyes használati tárgyaira is. Kalapács alá kerülnek a tágabban vett Ybl család birtokába került bútorok, az apákat és fiúkat ábrázoló szobrok és festmények, valamint a családi Ybl-könyvtár értékes darabjaival együtt ezüst étkészletek, üvegből és porcelánból készült asztalterítékek. Az Ybl-hagyaték kincseinek kikiáltási ára néhány tízezer forinttól várhatóan több tízmillió forintig emelkedik majd.

Az államnak egyébként az ilyen tárgyegyütteseknél még mindig elővételi joga van. Az aukciósház többek között az Országos Levéltárat és az Építészeti Múzeumot is értesítette, de mindeddig sehonnan sem jelezték, hogy igényt tartanának a hagyaték valamelyik darabjára. Offenbächer Ferenc, az aukciósház egyik tulajdonosa elmondta, hogy Kádár János hagyatékának árverezése óta nem kerültek kalapács alá ilyen ismert személyiség tárgyai.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár