2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mel Gibson TV-sorozatot tervez a holokausztról

2005. december 9. 12:00

A The New York Times szerdai száma szerint Mel Gibson amerikai színész-rendező televíziós sorozatot tervez a holokausztról.

Az összesen négy órás minisorozatot a tervek szerint az ABC televízió sugározná. A filmsorozat a holland zsidó Flory A. van Beek önéletrajzán alapul. A nőt a náci megszállás idején szomszédai bújtatták három éven át, miközben valamennyi hozzátartozója koncentrációs táborokban pusztult el. A terv még korai szakaszban van és az is lehetséges, hogy a végtermék nem is az ő, hanem cége, a Icon Productions neve alatt fog futni.

A The New York Times szerint néhány szemöldök a hírre összeráncolódott. A lap emlékeztet rá, hogy Mel Gibsont éles bírálatok érték a Passió című filmjéért, amelynek egyes kritikusok antiszemita felhangot tulajdonítottak és azt is megjegyzi, hogy a színész apja holokauszt-tagadó hírében áll. Az apa, Hutton Gibson a lap szerint többször is tagadta, hogy a holokauszt megtörtént volna. A Passió bemutatása előtt azt állította, hogy a holokausztról szóló beszámolók többnyire csupán fikciók és Európában a második világháború után több zsidó volt, mint előtte.

Hutton Gibson
Mel Gibson a lap szerint nem határolta el magát kellő világossággal apja kijelentéseitől. 2004 elején a kérdésre, hogy a holokauszt megtörtént-e, Gibson úgy válaszolt, hogy "a legjobb barátai között néhánynak számok vannak a karján", majd hozzátette: "Igen, persze kegyetlenségek történtek, a háború szörnyű. A második világháborúban emberek tízmillióit ölték meg, köztük zsidókat koncentrációs táborokban." Ugyanebben az interjúban Gibson azt is megjegyezte, hogy apja még sose hazudott neki.

A lap nem tudta elérni Gibsont, aki "Apocalypto" című filmjét forgatja, egy maja nyelven készülő kalandos történetet, amely Mexikó spanyol meghódítása előtt játszódik.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Tóth László)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár