2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Véres ostromban pusztult el Mezopotámia első városa

2006. január 3. 10:00

A nyolcezer éve lakottnak, és az emberi civilizáció egyik bölcsőjének hitt Hamoukar jelenleg is folyó feltárása során előkerült - és most galériánkban is megtekinthető - leletek Mezopotámia legelső, és a város pusztulásához vezető háborújára szolgálnak bizonyítékul.

Nézze meg a feltárás képeit!
(Forrás: Chicago University)

A mai Szíria és Irak határán, az egykori Mezopotámiának nevezett terület északi részén 1999 óta folynak azok a régészeti ásatások, amelyek eredményei hat év megfeszített munka után fontos kérdéseket vetnek fel az emberi civilizáció, a városiasodás, és a hadviselés eddig vallott elterjedésére vonatkozóan.

Clemens Reichel, a Chicagoi Egyetem kutatója és az ásatások egyik fő szervezője szerint Tell Hamoukar önálló település volt, így megalakulásától i.e. 3500 körüli lerombolásáig nem függött egyetlen dél-mezopotámiai várostól sem. A pusztulás előtti időszakból származó leletek, különböző használati tárgyak egyértelműen utalnak a déli és az északi területek között meglévő kereskedelmi kapcsolatra, de hierarchikus viszonyra (pl. uruki dominanciára) nem. Megdőlhet hát az az állítás, hogy a Tigris és Eufrátesz völgyének északi településeit a délről érkező, Uruktól önállósodni kívánó telepesek hozták létre.

Az ásatások legnagyobb szenzációja a kb. 5500 évvel ezelőtti ostromhoz köthető. I.e. 3500 körül a város lakói váratlan, nagy erejű támadásnak estek áldozatul. Az ostromlók, akik feltehetően a rivális déli területekről érkeztek, 1200-nál is több lövedéket és több mint száz darab, 2 cm átmérőjű, nehéz agyaggolyót hagytak az utókorra - és a leomlott városfalat. Az addigi kultúrára jellemző vonások eltűnése bizonyítékul szolgál az előre eltervezett, s a támadók szemszögéből nézve rendkívül sikeres rohamra. Mint ilyen, a történelem első szervezett hadviseléseként kerülhet a tankönyvekbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A legelsõ hajítókövekAz ásatás vezetõi: Clemens Reichel és Salam al-QuntarA feltárt épületek belsejePecsét medvemanccsalPecsét kecskét leterítõ oroszlánnalHajítókövekA feltárt épületegyüttes a levegõbõlHajítókövek és más lövedékek

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár