2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2006-ban Mozart év indul Bécsben

2006. január 12. 10:00

A Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett Mozart Évet Bécs mellett számos német városban is koncertekkel ünneplik meg.

A zeneszerző halálának 250. évfordulóján legutóbb egy dokumentumfilmet mutattak be Ausztriában, amelyben Mozart feltételezett koponyáján végrehajtott vizsgálatok eredményeit mutatták be a nagyérdeműnek. A Mozart-év további eseményeiről folyamatosan beszámolunk, s elsőként a németországi programokat ismertetjük.

AUGSBURG:"német Mozart-város", a zeneköltő apja, Leopold Mozart szülővárosa a zeneszerző születésnapjától, január 27-től 29-ig, valamint május 12. és 28. között tartja a "Német Mozart Ünnepet". Május 17-én Alfred Brendel zongoraművész nyitja meg a Nemzetközi Hegedűversenyt. Május 20-án lesz a "Hosszú Mozart Éjszaka". Leopold helyreállított házában pedig május 16-tól október 30-ig tekinthető meg a "Mozart Világa" című kiállítás.

BERLIN:
A német fővárosban a Deutsche Oper a hagyományos Mozart repertoár helyett a zeneköltő elfelejtett kompozícióra összpontosít. Az április 15-i bemutatón a "Fragmente" (Töredékek) című műsorban áriák, zonogravariációk hallhatók, valamint részletek a "L'oca del Cairo" című befejezetlen operából és a 626-os Köchel-jegyzék számú Requiemből. A Komische Oper a júliusi Mozart Napok során bemutatja a Figaró házassága, a Don Giovanni és a Cosi fan tutte című operákat. Végül az Unter den Lindenen a Staatsoperben januárban ünnepi hangversennyel emlékeznek Mozartra. Vezényel az operaház főzeneigazgatója, Daniel Barenboim.

HAMBURG: A Hansa-városban ünnepi hangversenyt adnak január 26-án a brit tenor, Ian Bostridge vendégszereplésével, 27-én "Mozart Éj" lesz műsoron, s ugyanazon a napon nyílik meg az állami és az egyetemi könyvtár kiállítása, amely Mozart rendkívüli hamburgi népszerűségéről ad számot.

MANNHEIM:Mozart Év gazdag programja január 27-én kezdődik ünnepi hangversennyel és decemberben a Nemzeti Színház Mozart Hetével ér véget. A műsorokon operák és koncertek, templomi hangversenyek és Mozart ihlette különböző kompozíciók szerepelnek. Március 13-án egy orvosi szimpózium résztvevői arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon napjainkban Mozart gyógyítható lenne-e? Mozart mintegy fél évet töltött Mannheimben és ott ismerte meg Constanze Webert, akit később feleségül vett.

MÜNCHEN:
A bajor metropolisban, ahol Mozart már hatéves "csodagyerekként" fellépett ugyancsak ünnepségek sorozatával emlékeznek a zeneköltőre. A Bajor Állami Operaház ünnepi hetet rendez január 27. és február 14. között. Néhány nap alatt hat Mozart opera kerül előadásra, s február 12-én Zubin Mehta vezényli Mozart C-moll Miséjét, valamint a Jupiter szimfóniát.

STUTTGART: a városban Mozart öt operáját tekintheti meg a közönség a jubileumi évben. Az Idomeneo, a Don Giovanni, a Figaró házassága, és a Cosi fan tutte mellett felcsendül A varázsfuvola is, amellyel a Staatsoper februárban Tokióban vendégszerepel.

WÜRZBURG: A nagy Mozart-hagyománnyal rendelkező városban idén június másodikától július elsejéig tart a Mozart-fesztivál. Neves vendégművészek fellépte mellett a Camerata Salzburg és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara is gondoskodik a magas művészi színvonalról.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár