2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik a Mozart-koponya rejtélye

2006. január 11. 11:00

Vasárnap Ausztriában bemutattak egy dokumentumfilmet, amelyben tudósok beszámoltak Mozart feltételezett koponyáján végrehajtott vizsgálataik eredményéről. Eszerint csak további kutatások tisztázhatják, hogy a Mozart Alapítvány által 1902 óta őrzött koponya valóban Mozarté-e. Annyi bizonyos, sokakban ellenérzést kelt a zeneszerző halálának 250. évfordulójára időzített exhumálás.

Mozart képeivel árasztották el Prágát
Az európai Mozart-kultusz kialakulása
Eddig ismeretlen Mozart-portrét találtak
A Mozartnak tulajdonított, Salzburgban őrzött koponya nem mutat rokonságot a zeneszerző nagyanyjának és egyik unokahúgának maradványaival - ez derült ki abból a DNS-vizsgálatból, amelynek eredményéről az ORF osztrák közszolgálati rádió és televízió sugárzott a hétvégén műsort. Az ORF által rendelt vizsgálat során az 1902 óta a Mozart Alapítványnál, Salzburgban őrzött, Mozartnak tulajdonított koponyával, a zeneszerző nagymamájának, Euophosinának, valamint unokahúgának, Jeanette-nek a maradványaiban talált DNS-t hasonlították össze.

"Egyértelműen megállapítható, hogy a három személy nem állt rokonságban egymással" - jelentette ki az ORF-nek Walther Parson, az innsbrucki törvényszéki orvostani intézet munkatársa. Ezt az eredményt erősítette meg az ellenőrző vizsgálatot végző amerikai katonai laboratórium is.

Korábban bejelentették, hogy a vasárnap este sugárzott műsorban szenzációs eredményt mutatnak be, s ez reményt keltett, hogy - a zeneszerző halálának 250. évfordulójához (január 27.) közeledve - pontot lehet tenni a koponya eredetéről folyó hosszú vita végére. A Mozart-családnak a salzburgi Sant Sebastian temetőben lévő sírjában folyó kutatások azonban azt az eredményt hozták, hogy az ott eltemetett személyek semmilyen rokoni kapcsolatban nem állnak egymással, illetve a koponyával, amelyet referencia hiányában nem is tudnak azonosítani.

A 2004-ben, illetve 2005-ben folyó exhumálásokat nemcsak a katolikus egyház, hanem Brigitte Hermann történész is elítélte: "Azért zavarták meg a halottak nyugalmát, hogy reklámot csapjanak a Mozart-évnek" - vélekedett a történész.

A koponyát a legenda szerint egy Joseph Rothmayer nevű sírásó "találta meg" 1801-ben a bécsi St. Marx negyed temetőjében, miután tíz évvel korábban ott volt, amikor a 35 éves korában elhunyt zseniális zeneszerzőt tömegsírba temették. Rothmayer állítása szerint megjegyezte, hová került a holttest, s a tömegsír kiürítésekor leválasztotta, s magához vette a koponyát.

Az utóbbi években több tudós is kutatta a koponya eredetét. Pierre-Francois Puech, a törvényszéki orvostudományok francia professzora a koponyát a Mozart-portrékkal hasonlította össze, a bécsi Természettudományi Múzeum két munkatársa, Johann Szilvássy és Herbert Kircher pedig a bűnügyi technikában alkalmazott eljárással újraalkotta az arcot, amely a csonton lehetett. Mindhárman arra az eredményre jutottak, hogy a koponya Mozarté. Ugyanígy vélekedett 1998-ban egy harmadik tudós, a bécsi Amadeus Tichy is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár