2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a legkorábbi maja írást

2006. január 11. 12:30

A guatemalai dzsungel egyik piramisán régészek olyan jeleket találtak, amelyek az eddig gondoltnál 150 évvel korábbra datálják a maja írásbeliséget.

A maja írás egyidős a közép-amerikaival

Az i.e. 250-ből származó írásjegyekre a guatemalai San Bartolohoz közeli piramisok egyik jó állapotban megőrződött falán bukkantak rá. Las Pinturasban nem ez az első hasonló felfedezés: itt találták meg ugyanis az eddig legkorábbinak hitt feliratot, amely i.e. 100-ból származik. Mindez persze nem mérhető a mezopotámiai, egyiptomi és indiai írásokhoz: az Újvilágban a kutatók nem ismernek i.e. 400-300 előttről származó, történetet elbeszélő jeleket. A legkorábbi írásos emlék a közép-mexikói Oaxaca-völgyben található, és a zapotékokhoz köthető. A legtöbb ma is ismert, korai maja szöveg viszont i.sz. 150 és 250 között született.

A legrégibb maja írásjel személynevet vagy naptári időpontot jelöl, és i.e. 600-ból származik, ám ez még nem nevezhető írásnak. A most megtalált jelek jóval összetettebbek - mondta el az Associated Pressnek a New Hampshire-i Egyetem felfedező csoportjának vezetője, William Saturno. Szerinte ez már egy teljesen kifejlett írás, és bár a földrészen sem a maják, sem a zapotékok nem tekinthetők az írás megteremtőinek, a hasonló felfedezések közelebb vihetnek annak eredetéhez. Egy dolog biztosnak látszik: az eddig gondoltakkal ellentétben a maják írása nem a zapotékok jelrendszerének hatására fejlődött ki.

A most megtalált "szöveg" értelmezése nem lesz könnyű, ugyanis a maja írást komplex irodalmi alkotások lejegyzésére i.sz. 200-300 között kezdték el használni, így jelenleg a hieroglifák jelentése sem egyértelmű. Az írás pontos korának meghatározása sem volt egyszerű, ugyanis a maják a legtöbbször kőre írtak, amit viszont a radiokarbonos módszerrel nem lehet pontosan datálni, így a kutatóknak a kevésbé pontos stílusjegyek alapján kellett következtetniük. Az írásjegyeket végül a maja piramisok építési metódusának ismeretében datálták: mivel a piramisok rétegenként épültek, az ezek közt talált törmelékeket könnyen alávethették a C-14 analízisnek.

A felfedezés részletei a Science magazinban olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár