2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oroszországban készülnek a magyar kötetek visszaadására

2006. január 17. 13:00

Javában készülnek a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaszállítására a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban, amely ezzel legértékesebb gyűjteményét veszíti el.

A történelmi igazságszolgáltatás nyomán a Volga-vidéki könyvtár  135 világszínvonalú középkori könyvritkasággal lesz szegényebb már e hónap vége felé, és négy ősnyomtatványa marad csupán a jelenlegi huszonhatból - adta hírül 24 című hírműsorában a REN-Tv.

A Lenin könyvtár a hazaszállításhoz már `mikroklímát` biztosító, különleges konténereket is rendelt a köteteknek, amelyeket a sárospatakiak a második világháború küszöbén egy budapesti bankban helyeztek el, s 1945-ben Nyizsnyij Novgorodban (Gorkijban) kötöttek ki - informálta nézőit a REN-TV, megszólaltatva Natalja Kuznyecova könyvtárigazgatót és bemutatva néhány könyvkincset, köztük Luther Márton 1546-ban kiadott prédikációit.

`Az állami duma két olvasatban már jóváhagyta a kötetek visszaadására vonatkozó törvényt, és nem várható meglepetés a jövő pénteken (január 20-án) esedékes végső szavazáson sem. A kérdés már eldőlt` - jelentette a tévécsatorna, két illetékest is idézve. A sárospataki kollekció olyan egyházi szervezet tulajdona, amelynek semmi köze sem volt a hadműveletekhez - mutatott rá Alekszandr Tyagunov, a duma kulturális házbizottságának alelnöke. A visszaadás megfelel az orosz törvényeknek, és emberi gesztus is a második világháborús győzelem 60. évfordulóján - toldotta meg Anatolij Vilkov, a kulturális örökség felügyeletének helyettes vezetője.

A sárospataki könyvek elszállítása után is Nyizsnyij Novgorodban marad számos olyan festmény, amely magyar magángyűjteményekből került oda hadizsákmányként - jegyezte meg tudósításában a REN-TV.

Magyar diplomaták korábban jelezték ugyan, hogy a sárospataki kötetek visszaadására  koncentrálnak, de hozzátették: ez nem jelenti azt, hogy Magyarország ne igényelne vissza minden más olyan kulturális értéket is, amely a második világháború következtében került a Szovjetunióba. 

Az orosz törvénytervezet 134 kötet visszaadásáról szól, bár azok a magyar szakemberek, akik az 1990-es években Nyizsnyij Novgorodban jártak, 146 kötetet azonosítottak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár