2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nincs pénze Ausztriának a Klimt-képekre

2006. január 19. 13:00

Ausztria az osztrák döntőbírósági ítéletnek megfelelően átadja Gustav Klimt öt festményét az örökösöknek, akiktől a kormányzat anyagi lehetőségeinek korlátozott volta miatt nem tudja megvásárolni azokat.

Maria Altmann

Elisabeth Gehrer oktatási, tudományügyi és kulturális kérdésekkel megbízott miniszter jelentette be a kormány álláspontját azt követően, hogy az osztrák döntőbíróság a nap folyamán hivatalosan ismertette a képek sorsával kapcsolatos döntését. A bírói testület szerint vissza kell szolgáltatni a festményeket az örökösöknek, és Ausztriának nincs elővásárlási joga.

A képek megvásárlására egyszerűen nincs pénz, hiszen a sajtóból úgy értesült, hogy csak az egyik kép értéke 70 és 120 millió euró között lehet. Már 70 millió euró is kiürítené az összes osztrák állami múzeum egyéves költségvetését - nyilatkozta a miniszter asszony.

Ausztriában senki sem vitatja, hogy vissza kell adni a festményeket az örökösöknek, jóllehet "egyfajta nemzeti kulturális gyász" körvonalazódik ebben az ügyben az osztrák tömegtájékoztatás által festett képen. A sajtóban megszólaltatott politikusok, kulturális szakemberek és egyszerű képtárlátogatók is sajnálattal nyilatkoztak arról, hogy Ausztria nemzeti kincsnek számító értéktől válik meg.

Ugyanakkor minden megszólaltatott korrektnek és igazságosnak nevezte a döntőbíróság ítéletét. A képtár igazgatója bejelentette, hogy legalább két hétig még kiállításon lehet megtekinteni a festményeket, és már a hét végén hatalmas látogatói tömegre számítanak. A képek átadásának dátumáról Elisabeth Gehrernek kell döntenie.

A döntőbíróság ítélete szerint a képeket - Adele Bloch-Bauer I-es és II-es portréja, Az almafa, Bükkfaerdő, Házak az attersee-i Unterachban - az örökösöket képviselő Maria Altmann-nak kell átadni. Az Egyesült államokban élő 88 esztendős hölgy állítólag kész lenne arra, hogy valamilyen formában - ha ideiglenesen is, de - Ausztriában maradjanak a művek, illetve egy-két festmény. Az osztrák kulturális miniszter is annak a reményének adott hangot, hogy szponzorok és kulturális szervezetek bevonásával találnak majd valamilyen megoldást.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár