2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rembrandt festményeket azonosítottak Koppenhágában

2006. január 23. 10:30

Az ellenkezője szokott gyakoribb lenni, de egy dániai múzeumot felette kellemes meglepetés ért: két képről, amelyekről eddig azt feltételezték, hogy Rembrandt tanítványai festették, kiderült, hogy maga a Mester volt az alkotó.

Allis Helleland

Allis Helleland, a koppenhágai Nemzeti Galéria igazgatója szerdán örömtől ragyogva jelentette be: nemzetközi szakértők megállapították, hogy a múzeum által eddig a Rembrandt szignó kétes mivolta miatt ki nem állított tíz, éveken át raktárban őrzött kép közül kettő igazi. Eddig azt feltételezték, hogy valószínűleg mind a tízet a mester tanítványai festették. "Csodálatos nap ez a Nemzeti Galéria számára. Nagyon boldogok vagyunk, mert megoldódott a rejtély" - lelkendezett az igazgató.

Az öt szakértő a legkorszerűbb eszközöket bevetve vizsgálódott, és konklúziójuk az volt, hogy "A keresztes vitéz" és az "Öregember profilban" című képek eredetiek, Rembrandt ecsetje alól kerültek ki. A képek valaha mind a múzeum falán voltak láthatók, de 1946-ban, illetve 1982-ben - két részletben - visszavonták őket, mert egyes művészettörténészek szerint a rajtuk megfigyelhető ecsetkezelés nem olyan finom, mint a mesteré. A tíz visszavont képből most kettőt "felmentettek" a vád alól azok a szakértők, akik a február 4-én megnyíló, eleve a képek hitelessége körüli vitára alapozott új kiállítást készítik elő.

A flamand mester születésének 400. évfordulója alkalmából szervezett kiállítás kérdőjeles címe is erre utal: "Rembrandt? A mester és műhelye". A most rehabilitált festményeken kívül Dániában csak még egy Rembrandt-kép található, egy női képmás, amely egy Koppenhágától északra fekvő kisváros múzeumának féltett kincse. A képet 1999 januárjában ellopták a múzeumból, de még abban az évben, augusztusban előkerült - sértetlenül.

A két ismét hiteles koppenhágai Rembrandt-kép az európai közönség számára mintegy ellensúlyozhatja, hogy a hónap elején kiderült: a mesternek tulajdonított két másik olajfestmény, amelyet huszonöt éven át nézegetett a közönség egy portugál múzeumban a flamand mester műveként, nem lehet az ő alkotása.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár