2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik az edelényi kastély felújítása

2006. január 31. 12:30

Ebben az évben is folytatódik az ország hetedik legnagyobb kastélyának számító edelényi L'Huillier-Coburg kastély felújítása, a munkákra 130 millió forintot költ a Műemlékek Állami Gondoksága (MÁG) - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke miskolci sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A barokk építészet kiemelkedő emlékének számító, tizennyolcadik század elején épült edelényi kastély vagyonkezelését öt évvel ezelőtt vette át a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól (KVI) a MÁG - mondta Varga Kálmán. Bár az épület állagmegóvására a KVI sokat költött, ennek ellenére gazdátlannak, elhanyagoltnak tűnt.

A MÁG legfontosabb feladatának tekintette, hogy a régió legjelentősebb műemlékét megnyithassák a látogatók előtt, ezért megkezdte felújítását. Erre a célra az utóbbi években összesen mintegy 100 millió forintot költöttek. Ez évben a helyreállításra 130 milliót fordíthatnak: az összegből megújul a teljes tetőzet, befejezik a kastély freskóinak feltárását, rendezik a terepet, és folytatódik a gyalogos híd megerősítése - mondta Varga Kálmán. A teljes felújítás azonban milliárdokba kerülne - tette hozzá.

Elkészült a L'Huillier-Coburg kastély hasznosítási programterve is. a MÁG az épületet részben múzeumi, kiállítási, részben közfunkcióra tervezi hasznosítani. A kastély idővel megtelik tudományos, művészeti és városi élettel - adott ebbéli reményének hangot Varga Kálmán.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár