2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Érintetlen sírt találtak a Királyok Völgyében

2006. február 10. 12:00

Érintetlennek látszó sírt fedeztek fel az egyiptomi Királyok Völgyében. Ez az első ilyen eset azóta, hogy Carter 1922-ben megtalálta Tutanhamon mesés kincseket rejtő temetkezési helyét.

A völgyben a 18. századi első felfedezések óta ez a 63. feltárt sír, és a régészek egész véletlen akadtak rá, hiszen ők addig Amenmessze fáraó már korábban megtalált temetkezési helyét tárták fel. Az Egyiptomi Régészeti Hatóság által kiadott közlemény szerint a KV-63-as jelzésű sírt az amerikai Memphis Egyetem kutatócsoportja találta meg, alig öt kilométerre attól a helytől, ahol Tutanhamon sírját is megtalálták. Eddig törmelék borította, amely a 19. dinasztia későbbi időszakában - vagyis jó száz évvel a most megtalált sírkamra lezárása után - itt dolgozó munkások kunyhóiból keletkezett.

A sírban hat érintetlen, fából faragott szarkofág áll, bennük múmiákkal a késői 18. dinasztiából (i. e. 1567-1320), de a régészek még nem tudták azonosítani a halottakat. Az emberi alakra faragott szarkofágokon színes temetési maszkok vannak, s a kamrában sok nagyméretű tárolóedényt is találtak.

Zahi Hawass vezetésével pénteken sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen, ahol az Egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács vezetője elmondta, hogy a sírba valószínűleg olyan nemeseket temettek, akiknek maradványait más sírokból menekítették el a rablók és fosztogatók elől. Ám elmondása szerint lehetséges, hogy a most megtalált sír nem feltétlenül királyi, hiszen a völgyben számos nem királyi sír is van.

Bob Partridge, az Ancient Egypt Society munkatársa elképzelhetőnek tartja azt is, hogy Nofretiti eddig ismeretlen sírját találták meg. Elmondása szerint ugyanis Nofretitit eredetileg Akhenatonban temették el, ám Ehnaton városának végső pusztulása után a maradványokat átszállíthatták a legalkalmasabb temetkezési helyre, a Királyok Völgyébe.

Edwin Brock, a Memphis Egyetem régésze elképzelhetőnek tartja azt is, hogy Tutanhamon egyik rokona, azaz III. Amenhotep, vagy Horemheb sírját ásták ki.

A sajtónak végül elmondták azt is, hogy a régészek a következő napokban fejezik majd be a bejárat feltárását, és a sírba belépve valószínűleg a hieroglifák alapján pontosan megállapítják majd, hogy kinek a sírját találták meg. A szarkofágok kiemelésére pedig az ásatási szezon vége, azaz május előtt sor kerülhet majd, ezután ugyanis a forró időjárás nem teszi lehetővé a további munkálatokat.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár