2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Három évet kapott a holokauszttagadó történész

2006. február 21. 13:15

A holokauszt tagadása miatt három év szabadságvesztésre ítélték hétfőn Ausztriában David Irving brit történészt. A 67 éves férfit, aki a bíróság előtt beismerte bűnösségét, korábban elhangzott kijelentéseiért marasztalták el.

A 67 esztendős Irvinget november 11-én vették őrizetbe egy 16 évvel ezelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. A hatóságok akkor azt követően adták ki a parancsot, hogy Irving egy bécsi és egy leobeni előadásában is tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését. (A történészt már 1984-ben is őrizetbe vették Ausztriában, de kiadták Németországnak, ahol szabadlábra helyezték.)

Irving Hitlerről írott könyvének egy példányával a kezében érkezett hétfőn a bécsi tartományi bíróság esküdtszéke előtti tárgyalásra, ahol visszaeső bűnösként fogták perbe az 1947-ben elfogadott tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján. A náci szervezetek újraalapítását és a náci propagandát betiltó, valamint a holokauszt tagadását szankcionáló törvény alapján 1999-2004 között 158 ítéletet hoztak Ausztriában.

A brit férfi a bécsi tárgyaláson nem cáfolta már az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. Kijelentette, hogy téves volt az ezzel ellentétes korábbi véleménye, és erre az utóbbi években fokozatosan jött rá. A 67 esztendős Irving elismerte, hogy elkövette a terhére róttakat. Egyebek között "metodikai hibának" minősítette, hogy korábban tagadta a gázkamrák létezését. Úgy magyarázta, hogy ma ilyet már nem mondana, mert az hiba lenne.

Az ítélethirdetés után Irving csak annyit mondott a sajtónak, hogy sokkolta a bíróság döntése. Védőügyvédje közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen, míg az ügyészség képviselője nem nyilatkozott arról, hogy tesz-e további lépéseket.

Amennyiben a legfelsőbb bíróság megerősíti Irving ítéletét, az elítélt kérheti, hogy büntetését a hazájában tölthesse le, amiről az igazságügyi minisztérium fog dönteni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár