2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Indonéziában feltárták a keleti Pompejit

2006. március 3. 11:00

Eltemetett királyságra, kihűlt lávába zárt kultúrára bukkantak amerikai kutatók az indonéziai Szumbava szigetén, a legnagyobb újkori vulkánkitörés helyszínén.

`Az emberek, a házak, az egész tamborai kultúra vulkanikus tokba záródott. Éppen ezért fontos, hogy nagyon óvatosan nyissuk fel azt a tokot`- magyarázta Haraldur Sigurdsson, az amerikai Rhode Island Egyetem tanára. A professzor immár húsz éve folytat kutatásokat a Tambora-vulkán környékén, amely 1815-ben tört ki és temette maga alá a környék településeit.

Az elveszett falut 2004 nyarán fedezte fel az Észak-Karolinai Egyetem és az Indonéziai Vulkanológiai Intézet munkatársaival. A dzsungel vulkanikus talajában agyagcserepekre, elszenesedett fára és csontdarabokra bukkantak, majd radar segítségével három méterrel a föld alatt megtaláltak egy elszenesedett házat is.

"A ház ugyan szénné égett, de bent két emberi testet találtunk a használati tárgyaikkal együtt. Egy egész város van odalent!"
- mondta a professzor a BBC-nek. "Tambora, a keleti Pompeji igen nagy kulturális érdeklődésre tarthat számot" - vélte Sigurdsson, aki jövőre visszatér a helyszínre, hogy feltárjon egy általa feltételezett fapalotát is.

Az eddig megtalált bronztárgyakból ítélve a tamboraiak igen gazdagok lehettek, és minden bizonnyal kereskedelmi kapcsolatban állhattak Vietnámmal és Kambodzsával is. A feljegyzések és a beszámolók arra engednek következtetni, hogy a Tambora-hegyi lehetett a történelem legnagyobb dokumentált vulkánkitörése: a robbanás erejére jellemző, hogy a közeli Maliku, Java, Bali és Lombok szigeteken is érezték azt.

A kitöréskor a légkörbe került vulkáni hamu globális lehűléshez vezetett, ezért is nevezték 1816-ot nyár nélküli évnek. A lávafolyam tízezer embert temetett maga alá a helyszínen, de további 117 ezren haltak meg járványok és éhínség következtében.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár