2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyházi honlapon cáfolják A da Vinci-kódot

2006. március 13. 11:00

Az amerikai katolikus egyház internetes honlapot indított, hogy megcáfolja Dan Brown A da Vinci-kód című regényének állításait.

A honlapon teológusok, kommentátorok, szakértők cikkei és mások magyarázó írásai találhatók - közölte az USCCB, amely a honlappal párhuzamosan dokumentumfilmet is készített ugyanebből a célból. Francis Maniscalco, a Püspöki Konferencia kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a kezdeményezés nem önvédelmi reflex. (Az amerikaiak azonban nem elsők a témában: a brit katolikusok már tavaly júliusban elindították saját Brown-cáfoló oldalukat.)

A megfejtett Jézus oldala: Jesus Decoded.com

Az újságírók megkérdezték a kommunikációs igazgatót, hogy egy regény, még ha sikerkönyv is, okozhat-e súlyos károkat egy egymilliárd hívőt számláló egyház számára. "Nem, hosszú távon nem. De nem erről van szó, hanem az Anyaszentegyház minden egyes hívő iránti pásztori aggodalmáról, illetve az afeletti törődéséről, hogy milyen képük van Jézusról" - magyarázta a Püspöki Konferencia kommunikációs igazgatója.

A világszerte közel 40 millió példányban eladott regény alaptételnek fogadja el, hogy Mária Magdolna Jézus felesége volt, és a frigyből utódok származtak, amit a Vatikán és a katolikus egyház két évezreden át eltitkolt. Nemrég beszámoltunk róla, hogy a szerző és a kiadó jelenleg plágiumper miatt áll bíróság előtt Londonban, melyet azonban Brown pont tévedései és pontatlanságai miatt nyerhet meg Az abbé titkait jegyző történészek ellen.

A regény alapján készült filmet Ron Howard rendezésében, a főszerepekben Tom Hanks-szel, Audrey Tautou-val és Jean Renóval május 19-én mutatják be az Egyesült Államokban, míg nálunk már 18-ától látható lesz.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár