2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Kádár-rendszer titkolta a világhírű zenekart

2006. március 12. 18:38

Az 1956 végén Bécsben magyar menekültekből alakult, néhány év alatt világhírűvé vált Philharmonia Hungarica a nyugati világban a magyar forradalom egyedülálló képviselője volt. Filmesek dolgozzák fel az itthon máig ismeretelen zenekar történetét - írta a FigyelőNet.

Somogyvári Rudolf és Szőke Cecília készülő dokumentumfilmje egy nemhogy ismeretlen, hanem itthon sokáig tudatosan `elhallgatott` zenekar pályáját követi végig. A Magyar Történelmi Filmalapítvány támogatásával készülő film és könyv a volt zenészek együttműködésével közel harminc órás - Ausztriában, Németországban, és Magyarországon forgatott - interjúanyag, valamint archív felvételek, fotók segítségével szeretné bemutatni az itthon gyakorlatilag máig ismeretlen, de a világ előtt elismert zenekart.

1956 utolsó hónapjaiban, amikor a magyar emigránsok a legteljesebb bizonytalanságban éltek, s örültek, ha meleg ebédhez és napi 20 schillinghez jutottak, egy fiatal, lánglelkű karmester, Rozsnyai Zoltán zenekar szervezésébe kezdett. A képtelennek tűnő ötlet megvalósításában partnerekre talált különböző segélyszervezeteknél. A Rockefeller és a Ford alapítvány támogatásával a zenész csapat végül Baden bei Wienbe, a Hotel Esplanade-ba költözött, hogy zenekarrá formálódva bemutatkozhassanak a bécsi és a nemzetközi közvéleménynek. Kiváló muzsikusok voltak közöttük: a Magyar Rádió, az Operaház és az Állami Hangversenyzenekar vezető művészei.

A teljes cikk a FigyelőNet oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár