2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősasszonyok is részt vettek a barlangrajzok készítésében

2006. március 20. 11:00

Jean Chazine francia etno-antropológus felfedezte, hogy egy kelet-borneói barlangban ott vannak az ősasszony kezének másolatai is.

Eddig az antropológusok minden lenyomatot férfiak kezének tulajdonítottak, legfeljebb serdülõnek, ha a kéz kicsi volt. 2002-ben azonban John T. Manning angol biológus különböző etnikumokhoz tartozó emberek kezének tanulmányozása során rájött, hogy a férfiak többségénél a gyűrűsujj kissé hosszabb, mint a mutatóujj, míg a nőknél a kettő csaknem azonos.

Chazine ezzel a "Manning-mutatóval" vizsgálta meg a 10 ezer évvel ezelőtt készített borneói barlangrajzokat és ez igazolta az angol tudós tételét - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A felfedezésnek nagy a jelentősége, mert így a kutatók választ kaphatnak olyan kérdésekre, hogy volt-e szerepük a nőknek a rituálékban, voltak-e a két nem számára különválasztott barlangfelületek, azonos, vagy eltérő színeket használtak-e a nők. És talán meg lehet majd fejteni olyan rejtélyeket, mint a levágott ujjú kezek nyomata, amely számos barlangban megtalálható. Eddig ugyanis úgy vélték, hogy valóban csonkított kezeket ábrázolnak, mivel néhány ma is létező törzsnél még dívik az ujjak amputálása, például vezető, vagy hozzátartozó halála feletti fájdalom kifejezésére, vagy valami isteni ajándék reményében.

Válaszra vár még egy másik enigma is: a franciaországi Gargas-barlangban látható 150 kézlenyomat körül 124 bal kézzel készült. Ebből azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy annak idején is több volt a jobbkezes ember, hisz nyilvánvalóan azt használták a lenyomat elkészítésére. Lehet azonban, hogy rituális okok játszottak közre, annál is inkább, mert a fallal szemben állva balra vannak bal kezet és jobb oldalon a jobb kezet ábrázoló lenyomatok. Sok kultúrában pedig a bal kéz a nő, a jobb kéz pedig a férfi szimbóluma. A kézlenyomatok minden kontinensen megtalálhatók és mintegy 30 ezer év leforgása alatt készültek.

Érdekesség, hogy a legfrissebbek már a középkorból erednek: a keresztesek a Szentföldre indulásuk előtt hagyták kezük nyomát a templom falán. Ha épségben visszatértek, a másik kéz lenyomata is mellé került.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár