2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyelvészeti szenzáció lehet a trák nyelv megfejtése

2006. április 11. 11:30

A mezopotámiai civilizáció idejéből ránk maradt tányér jelenti a kulcsot a trák írás megfejtéséhez - jelentette be nemrég egy bolgár írásszakértő.

Dr. Stefan Guide bolgár származású, Amerikában élő titkosírás-szakértő - saját állítása szerint - megfejtette a trákok ősi írását. A rejtély megoldását egy, a szülőföldjén talált tányér jelentené, melynek kora az i.e. 8.századra tehető. Az ezen látható megfejtett írásjelek `Trákia` és `Trákia földje` szavakat rejtik. A datálás az eddig néma kultúra olvashatóvá tételén túl a trák írásbeliség létezési idejére is utal. Vagyis - idézi Guide-ot a Szófia Hírügynökség - a mai Bulgária őslakosai már legalább Krisztus előtt hét évszázaddal hangjelölő írást használtak, így abszolút elsőnek számítanak ezen a téren.

Guide a sajtótájékoztatón

Az egyik sajtótájékoztatón résztvevő újságíró hamisítással vádolta a szerzőt, mivel szerinte annak állításai nem felelnek meg a valóságnak, hiszen például a föníciaiak hangjelölő írását bizonyító ún. moabita-kő az. i.e. 9. századból származik, vagyis legalább egy évszázaddal korábbi Guide tányérjánál.

A megfejtett írásjelek

Az indo-európai nyelvcsaládba tartozó trák nyelvről igen keveset tudunk. Az egykor bizonyára létező trák abc-re csupán néhány darab, főleg görög betűkkel írt felirat utal. Ezek közül kettő egy-egy aranygyűrűn található, melyek az i.e. 5. századból származnak. A harmadik bizonyíték egy Preslav térségében talált tányér, mely szintén görög betűkkel íródott feliratot tartalmaz, s feltehetően egy temetési szöveg. (Ez az ún. kjolmeni felirat.) A negyedik, e kérdésben sokat emlegetett nyelvi lelet mindössze nyolc betűből áll és négy ezüst edényen is olvasható, melyeket Plovdiv környékén ástak elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár