2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

400 éves hajóval Ausztráliába

2006. április 18. 10:00

Az utazást az Ausztráliát elsőként elérő európai hajó pontos másával, a kontinens felfedezésének 400. évfordulója alkalmából ismétlik meg, hogy ezzel is a máig kevéssé ismert holland felfedezőkre emlékezzenek.

Akik megelőzték Cook kapitányt

A Holland Kelet-Indiai Társaság tulajdonában lévő Duyfken, azaz Kis Galamb nevet viselő hajó Willem Janszoon vezénylete alatt 1606-ban elsőként térképezte fel Ausztrália északi partjainak 320 kilométerét. A Duyfken az indonéziai Banda szigetéről indult útnak, hogy aranyat és kereskedelmi lehetőségeket keressen Pápua Új-Guinea szigetén. A hajó azonban elkerülte a szigetet, és felfedezte Ausztrália addig ismeretlen északi partjait.

Most egy tökéletesen pontos másolattal teszik meg a négyszáz éves útvonalat. A 20 méter hosszú hajó 1,5 millió fontba (580 millió forintba) került, litván tölgyek gerendáiból ácsolták, és vitorlázatát természetes lenből és kenderből készítették. Először 1999-ben hajózott ki, és már két sikeres utat teljesített: a másodikon pont Ausztráliából érkezett Európába. A mostani utazás a két ország közös ünnepségsorozatához kapcsolódik.

A hajó építői abban reménykednek, hogy a mostani úttal végre sikerülhet megcáfolniuk azt a közkeletű mítoszt, hogy Cook kapitány fedezte fel Ausztráliát. Az ünnepélyes kihajózásnál a holland és az ausztrál miniszterelnökök köszöntötték a legénységet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár