2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Challenger és Csernobil: egy év a környezettörténetben

2006. április 27. 10:30

Összeállításunkban bemutatjuk azokat a 20 évvel ezelőtti környezeti-technikai katasztrófákat, amelyek hatása a mai napig érezhető.

Január 28.
Az űrhajózás történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája: a start utáni 73. másodpercben felrobbant a Challenger amerikai űrrepülőgép, a fedélzetén tartózkodó hét űrhajós életét vesztette. Lásd írásunkat a Challenger katasztrófájáról.



Február 18.
11 áldozatot követel egy bányakatasztrófa a Mecseki Szénbányák Vasas Bányaüzemében. Másnap újabb bányaszerencsétlenség történt, ezúttal a mecseki uránbányában, egy halálos áldozattal.




Április 26.

A csernobili atomerőmű katasztrófája. A szovjet hatóságok napokig hallgatnak, és félreinformálják a nemzetközi közvéleményt, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a gorbacsovi reformok hitelességét. Lásd írásunkat Csernobil: a kádári tájékoztatáspolitika csődje címmel.



Augusztus 21.

Éjszaka a kameruni Nyos-tónál 1700 életet oltott ki egy szén-dioxidból és vízcseppekből álló gázfelhő. A vulkáni eredetű tó mélyéből kilövellt gázkitörés órákon át sűrű, nehéz szén-dioxiddal árasztotta el az egész völgyet. Az apró vízcseppek és a szén-dioxid alkotta elegy mintegy 150 méter magasságba is felemelkedett, s a visszazúdulva mintegy 80 méterrel a tó víztükre fölötti magasságban a tó fölötti lejtőkön, valamint 25 km-es távolságban élő növényzetet köztük egész fákat is teljesen lelapított.



Szeptember 16.

Minden idők egyik legnagyobb bányabalesete Dél-Afrikában. Egy elhibázott fejtés során kitört tűz és a felszabaduló mérges gázok következtében 177-en haltak meg. A tragédiát azóta emléknappá nyilvánították az országban.




November 1.
Bázelben a Sandoz vegyikonszernben tűz ütött ki, majd az oltás során több tonna erősen mérgező vegyszer került a Rajnába. A svájci hatóságok nem adtak időben információt a szennyezésről, ami tömeges (félmilliós) halpusztulást okozott a Rajna alsó folyásán, Németországban, Franciaországban, Luxembourgban és Hollandiában. Az erősen mérgező vegyi szennyezés miatt az ivó és öntöző víz használatát több millióan nélkülözték az érintett területen. A nemzetközi jogi szabályozás ellenére Svájc megtagadta a kártérítést, de a Sandoz vegyikonszernt elítélték.

December 30.

Forradalmi változás az angol bányászatban: elektronikus szenzorokkal váltották fel az 1911 óta a tárnák mélyén az esetleges gázszivárgás jelzésére használt kanárikat. A bányászokat elszomorította sorstársaik lecserélése, de nem tiltakoztak az intézkedés ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár