2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A maffia bérgyilkosa ölte meg Jimmy Hoffát

2006. április 20. 11:30

Ólmosbottal ütötte le, majd tarkón szúrta - mesélte el Jimmy Hoffa meggyilkolásának részleteit a maffia egyik leghíresebb bérgyilkosa, az áldozatait lefagyasztó Richard Kuklinski. Bár a szakszervezeti vezér nyiltan üzletelt a maffiával, halála azonban a vallomás ellenére is rejtély marad.

A Jegesembernek nevezett hírhedt maffia-bérgyilkos, a múlt hónapban börtönben meghalt Richard Kuklinski végzett az annak idején a rejtélyes körülmények között eltűnt Jimmy Hoffa szakszervezeti vezérrel, legalább is ezt állítja egy hamarosan megjelenő könyv. Richard "Jegesember" Kuklinski maga mesélte el a róla készült életrajzi könyv szerzőjének, Philip Carlonak, hogyan ölték meg a sötét üzelmeiről ismert, a szervezett alvilággal egy követ fújó Hoffát azután, hogy - Richard Nixon elnök közbenjárására - kiengedték a börtönből. A teherautó-vezetők szakszervezeti vezetője ugyanis nem sokkal ezután, 1975-ben tűnt el egy detroiti étteremből.

A szervezett bűnözés és a Teamsters Union között szövődött szálak közhelynek számítanak Amerikában. A szakszervezet legtöbb elnöke börtönbe került. Philip Carlo könyve "A Jeges: Egy maffia bérgyilkos vallomásai" címmel júliusban jelenik meg a St. Martin's Press kiadásában. A könyvről egy New Jersey-i napilap közölt előzetes ismertetőt.

Kuklinski saját állítása szerint több mint 200 embert tett el láb alól. A Jegesember (Iceman) ragadványnevet azért kapta, mert néhány áldozatának a holttestét egy North Bergen márkájú fagyasztóban tárolta, mielőtt végleg megszabadult tőle. Az egyik 1983-ban fellelt áldozatról az orvosszakértő megállapította, hogy a holttestét korában megfagyasztották. A rendőrök először gúnyolódtak ezen, de később megváltoztatták véleményüket, amikor a meggyilkoltat olyan személlyel azonosították, aki két évvel korábban tűnt el. Kuklinskit végül kétszeres életfogytiglani börtönre ítélték ezért a gyilkosságért.

A bérgyilkos elmondta, hogy 40 ezer dollárt kapott azért, hogy Hoffát eltegye láb alól. Négy cinkosával együtt New Jerseyből a Michigan állambeli Detroitba autóztak, hogy végezzenek vele. Kuklinski ütötte le ólmosbottal, majd a tarkójába kést nyomott. Társai busszal tértek vissza New Jerseybe, ő pedig egy New Jersey-i roncstelepre hajtott a holttesttel, amelyet hordóba zárt, amit később felgyújtott és elásott. A holttestet a könyv szerint később kiásta, s egy ócskavasként eladott autó csomagtartójába zárta. Hoffa "egy autó része lehet most valahol Japánban" - idézi Kuklinskit a szerző.

Bob Buccino, aki a szervezett bűnözés elleni harcot vezette New Jerseyben, kételkedik Kuklinski állításában. Nem érti, miért vitték el a holttestet Detroitból, amelynek a közelében a világ egyik legnagyobb tava, az Erie-tó található. Frank Sheeran, a delaware-i teherfuvarosok egyik volt funkcionáriusa, egyben a maffia bérgyilkosa egy 2004-ben megjelent életrajzi könyvben maga is azt állította, hogy ő ölte meg Hoffát. Sheeran - akárcsak Kuklinski - még a könyv megjelenése előtt meghalt. Az előbbivel szemben a Jegesembert sosem gyanúsították azzal, hogy köze lehetett Hoffa eltűnéséhez.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár