2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánsz kőfaragók újítják fel a gyöngyösi Orczy-kastélyt

2006. április 27. 13:00

A süttői székhelyű Reneszánsz Kőfaragó Rt. újíthatja fel a Gyöngyösi Orczy-kastély egy részét, miután elnyerte a helyi önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.

Nézze meg galériánkat a
kastélyban talált freskókról!

A bruttó 672 millió forint értékű megbízás magába foglalja az 1364 négyzetméter alapterületű műemléképület rekonstrukcióját, ezen belül a múzeumi célú felújítást, a telken belüli külső közmű kialakítását, a szennyvíz-és csapadékvíz-elvezető hálózat, a fedett udvar feletti klimatizált üvegtető megújítását, a tető cseréjét, és a lift beszerelését. Emellett a nyertesnek el kell végezni az épületet körülvevő 2,27 hektár alapterületű kastélykert, közpark, természetvédelmi terület revitalizációját, tereprendezését, valamint a terméskő kerítés, a kovácsoltvas kapu és kerítés, a gyöngykavics utak, az automatikus öntözőhálózat és a parkvilágítás megújítását.

A terv szerint a felújítási munkálatokkal még ez év október végéig el kell készülnie a kivitelezőnek. A tenderre a nyertesen kívül pályázott a Baucont Zrt. és a Kipszer Rt. Az értesítő szerint a legalacsonyabb ajánlat bruttó 596 millió forint, míg a legmagasabb 895 millió forint volt. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere az MTI-nek korábban elmondta: az elmúlt évben 800 millió forintnyi támogatást nyert a kastélymúzeum-felújítási program a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretében.

A polgármester ez év februárjában bejelentette, hogy a Mátra Múzeumnak is otthont adó Orczy-kastély felújítására az Országgyűlés döntése alapján újabb 1,2 milliárd forint jut címzett támogatásként. A költségvetési támogatás nyomán a hagyományos kiállítóhelynek otthont adó kastélyépület mellett egy új természettudományi pavilonnal gazdagodik a múzeum, illetve felújítják a város tüdejének számító 2 hektáros angolkertet, illetve a dísztó medrét is - tette hozzá. Az összességében 2,5 milliárd forint értékű beruházás révén egy új természettudományi oktatási és kulturális központ jön létre.

A polgármester korábban közölte: ugyanakkor további, csaknem félmilliárd forintos magántőke ráfordításával egy vendéglátó létesítményt is felépítenek a területen. Az eredetileg barokk kastély építését 1708-ban kezdte meg az Orczy-család, az épületet 1826-ban klasszicista stílusban alakították át.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár