2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rómában láthatók a maffiaháború fotói

2006. május 2. 11:00

Bernardo Provenzano maffiavezérnek, a Cosa Nostra főnökének áprilisi letartóztatása nyomán Olaszországban sokan tartanak attól, hogy Szicíliában kiújul a bűnöző klánok háborúja, amelynek véres valóságát egy frissen megnyílt, de már régebben előkészített római kiállításon lehet látni: ezen a múlt század végén elkövetett maffiagyilkosságok fotóit mutatják be.

A helyszínek különbözők: palermói sikátor, lakásbelső, egy hentesüzlet fehér csempefala, garázsfeljáró, egy autóbusz vagy személyautó belseje. Minden egyes fekete-fehér fotón egy hulla látható, körülötte vértócsával, emlékeztetve arra az időre, amikor a Toto Riina és Bernardo Provenzano által irányított corleonei klán fegyverrel szerezte meg az uralmat a szicíliai maffián belül. Néhány év leforgása alatt több száz emberrel végeztek: bírók, túlságosan terhessé vált rendőrök, helyi politikusok és a `tiszteletreméltó társaság`, a szervezett maffiás alvilág más csoportjaihoz tartozó bűnözők váltak a `palermói háború` áldozataivá, nem egyszer fényes nappal, az utcán lőtték le őket a gyilkosok.

Battaglia egyik képe a kiállításról

"Egy palermói fotóügynökségben dolgoztunk négyen-öten. A rendőrségi rádiót hallgattuk naphosszat, várva, hogy 'a dolog' megtörténjen valahol, majd Vespa robogóinkon teljes sebességgel hajtottunk a helyszínre, hogy az elsők legyünk a fotóval" - mesélte el az AFP-nek a ma 71 éves Letizia Battaglia, akinek egyes, most Rómában kiállított felvételei annak idején bejárták a világot. "Volt olyan nap, amelyen öt gyilkosság is történt. A munkánk kimerítő volt, de nem akartuk tétlenül nézni, mit tesz a mi kis maffiánk a mi kis szigetünkön, Szicíliában. Tanúsítani kellett az erőszakot, a világ tudomására kellett hozni" - emlékezik az újságírónő, akit a maffia elleni küzdelem ismert alakjaként 1991-ben a szicíliai tartományi parlamentbe is beválasztottak.

A fotók sokkolóak. Nyitott szemű halottak arcukon az utolsó pillanat rémületével, jajveszékelő rokonok, a dráma színhelyén egybesereglett tömeg dermedt kíváncsisága. Egyes felvételek olyanok, mintha egy nagy festő komponálta volna őket: Carlo Zecchin fotóján feketébe öltözött nő térdel egy férfi teteme mellett, fájdalmas arca az áldozatból szivárgó vértócsában tükröződik. A kiállítás főleg a múlt század nyolcvanas éveit eleveníti fel, de láthatók az 1992-ben Falcone és Borsellino bírók ellen elkövetett bombamerényletek helyszínén készített felvételek is. A Giovanni Falconek elleni robbantás Palermo közelében öt halottat követelt és hosszabb útszakaszt rombolt le.

Az utóbbi évtizedben a maffia stratégiája megváltozott, ritkábban folyamodik a gyilkosság eszközéhez, inkább igyekszik beépülni a sziget politikai és gazdasági életébe. "A zsarnokok diszkrétebbek lettek, de remélem, kiállításunk megmutatja, hogy a maffia létének következményei ma is elviselhetetlenek" - hangoztatja Letizia Battaglia.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár