2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

XII. Pius lehet a Vatikán legvitatottabb szentje

2006. május 4. 11:30

Második világháborús szerepe miatt negyven éve áll a támadások kereszttüzében, most mégis szentté avathatják XII. Piust. A döntés helyességéről már csupán a jelenlegi egyházfőt kell meggyőznie a bíborosi testületnek, amely egy kétnapos római konferencia keretében közös álláspontra jutott az évtizedek óta lezáratlan kérdésben.

Santo subito?

Fiorenzo Angelini bíboros XII. Pius "azonnali szentté avatását" sürgeti, miután a Lateráni Egyetemen megtartott kétnapos konferencia részvevői ezzel azonos véleményt fogalmaztak meg - jelenti az ANSA olasz hírügynökség. A találkozón szintén jelen lévő Agostino Caccavillan kardinális egyenesen "mennyei áldásnak" nevezte a katolikus egyház 260. pápáját, s egyetértett Angelini kijelentésével, miszerint a boldoggá-, majd szentté avatási eljárást minél előbb el kell indítani. XVI. Benedek jelenlegi egyházfő ugyan elismeri előde "mérhetetlen" törekvéseit a világháború kitörésének megelőzésében, majd később annak mielőbbi befejezésében, ám nem hagyhatja figyelmen kívül a bíráló hangokat sem.

Márpedig az 1958-ban elhunyt pápának igen sok támadója akad. Az ellene felhozott legfőbb vád az, hogy a náci népirtás idején nem ítélte el nyíltan a holokausztot, csupán homályos kijelentéseket tett. Példaként hozzák fel erre az 1942 karácsonyán elmondott szentmiséjét, amelyben megvetően szólt minden "nemzeti vagy faji" üldözésről, de egyszer sem ejtette ki a "náci" és "zsidó" szavakat. Nem meglepő tehát, hogy kritikusainak többsége a zsidóság köréből kerül ki. Közöttük is vannak azonban, akik évtizedek múltán sem felejtették el a pápai támogatást. David Dalin amerikai rabbi emlékeztetett rá, hogy a háborút követően XII.Pius hatalmas hírnévnek örvendett az izraeliták között, hiszen sokuknak igenis a pápai parancsra megnyílt templomkapuk mentették meg az életét. Akkor olyan elismert zsidók mondtak köszönetet neki népük nevében, mint Albert Einstein, Goldai Meir, vagy Isaac Herzog palesztinai főrabbi.

Az akkor már négy éve halott pápa 1963-tól került a támadások kereszttüzébe. Abban az évben vitték színre a német drámaíró, Rolf Hochhuth darabját, "A helytartót", amely a nyilvánosság előtt először "gyanúsította" a pápát és egyházát nácibarátsággal, de legalábbis bűnpártolással. Ezt a nézetet erősítette John Cornwell 1999-ben megjelent könyve is, a Hitler pápája, melyben egyenesen antiszemitának titulálja XII.Piust.

Ezzel szemben a Führer és a szentatya "baráti" kapcsolatát látszik ellensúlyozni egy Németországban a napokban megjelent munka (a 2002-ben kiadott Spies in the Vatican), melynek szerzői szerint Hitlernek kész tervei voltak a pápa elfogására és adott esetben meggyilkolására vonatkozóan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár