2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a szilágysomlyói Báthory kastélyt

2006. május 15. 10:30

Felújítják a szilágysomlyói Báthory várkastélyt az erdélyi kisváros helyi önkormányzata vezetőjének bejelentése szerint. Septimiu Turca, Szilágysomlyó polgármestere elmondta, hogy a nagy értékű történelmi műemlékként számon tartott várkastélyt azért újítják fel, hogy turisztikai látványosságként használhassák.

Az épület vonzerejének növelése érdekében a helyi önkormányzat már a tavaly cselekedett, az akkor elkészített megvalósíthatósági tanulmány szerint a műemlék felújítása összesen mintegy öt-hatszázezer eurónak megfelelő lejbe kerül. A Szilágy megyei település polgármestere szerint a (Borbély László által vezetett) román területrendezési és középítkezési minisztérium, valamint az országos beruházási főhatóság 950 ezer lejt biztosított a felújítási terv kivitelezésére. A múlt hónapban tartott közbeszerzési pályázat során egy Szatmárnémetiben található céget bíztak meg a történelmi műemlék felújítási munkálatainak elvégzésével.

A polgármester reményei szerint a restaurálás első szakasza már a közeljövőben rajtolhat, ezt pedig a tervek szerint az év végére be is fejezik. A romániai szaktárca által biztosított összegből feljavítják a várkastély két sarokbástyáját, az épület tetőzetét, vakolatát, padlózatát, valamint a belső lépcsőket. A felújítás sikeressége nagyon fontos az önkormányzat számára, hiszen azt az ígéretet kapták az országos beruházási hatóságtól, hogy ha a restaurálás első szakasza eredményes lesz, megkapják a teljes felújításhoz szükséges összeg másik felét is.

Szilágysomlyó középkori történelme szorosan összefonódik az Erdély történelmében fontos szerepet játszó Báthoryak életével. Ennek bizonyítéka a település központjában álló, romos állapotú várkastély is. A kastély 1351-ben került a Báthoryak tulajdonába, akik egészen a XVII. század közepéig birtokolták, időközben Somlyót téve uradalmi központtá.

A várkastély elkészülte előtt, a XV. században már létezett egy udvarház a településen, de helyette a XVI. században felépítették a romjaiban ma is látható épületet. Az épület a történelem folyamán sokszor volt elhanyagolt állapotban, de első igazi pusztulására 1660-ban került sor, amikor a törökök az uradalomhoz tartozó épületekkel együtt lerombolták. Később, a kuruc-labanc csatározások alatt Rabutin seregei pusztították. Az utolsó évtizedekben a város börtöne volt, majd a híres somlyói borok pincéjéül szolgált. Napjainkra a várból a háromszintes kapuépület, a félköríves nyílású reneszánsz főkapu (rajta, a kiemelt zárókövön még felismerhetőek a Báthory-címer sárkányfogai) és két sarokbástya látható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár