2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 éves a Tretyakov képtár

2006. május 24. 11:30

Százötven éve, 1856. május 22-én vásárolta meg Pavel Mihajlovics Tretyakov moszkvai kereskedő és gyáros gyűjteménye első darabját: Nyikolaj Silder orosz festő Kísértés című képét, megvetve az orosz képzőművészet legjelentősebb múzeumának alapját; ezt az időpontot tekintik a Tretyakov-múzeum alapításának.

Államosítás és rekonstrukció

Az 1832 és 1898 között élt Tretyakov kezdetben kortársaitól, főleg a Vándorkiállítási Társaság festőinek műveiből vásárolt jó érzékkel. Később régi orosz mesterek alkotásaiból is sokat megszerzett, negyven év alatt másfél millió rubelért vásárolt képeket. Testvére, Szergej Mihajlovics szintén lelkes műgyűjtő volt, őt főleg a francia képek érdekelték. Gyűjteményüket a közös házukat három oldalról közrefogó galériában helyezték el, amely 1872-74 közt épült a Lavrusinszkij közben. `Nekem, aki őszintén és lángolón szeretem a festészetet, nem lehet hőbb vágyam, minthogy megalapítsam a szépművészetek mindenki számára nyitva álló tárházát, amely sokaknak hasznot hajt és mindenkinek örömet okoz` - írta Tretyakov 1860-ban. Akkor már 1200 festményből és 500 rajzból álló gyűjteményét 1892-ben adományozta Moszkva városának.

Az alapító élete végéig folytatta a gyűjtést, az anyag később kiegészült 1892-ben elhunyt fivére hagyatékával. A galériát 1902 után Tretyakovék lakóházával bővítették, 1906-ban Viktor Vasznyecov festő tervei szerint a régi orosz építészet stílusát idéző főhomlokzattal látták el az épületet. A gyűjteményt 1918 nyarán államosították és más, kollektivizált kollekciókkal egészítették ki, később vásárlások és adományok révén tovább bővült. Ma a Képtár birtokában mintegy 130 ezer műtárgy van, a felbecsülhetetlen értékű anyag a 11. századi kijevi, novgorodi, moszkvai festőiskolák anyagától napjainkig az egész orosz-szovjet művészeten átível.

Az egy évszázadig állandóan bővített múzeum leromlott állapotú épületeinek felújítása az 1980-as évek közepén halaszthatatlanná vált. Mivel a falak nedvesedése már a képek állapotát fenyegette, a "Tretyakovkát" bezárták, a raktárépületbe csak kiválasztottak juthattak be. A tíz éves felújítás finn közreműködéssel folyt, ennek során az Állami Tretyakov Galéria nevű épületegyüttest két szárnnyal bővítették.

1995-ben a 62 kiállító-teremben méltó körülmények közé kerültek az orosz festészet remekművei: Feofan Grek és Andrej Rubljov ikonjai, Szurikov és Repin történelmi vásznai, Kiprenszkij Puskin-, Perov Dosztojevszkij-, Kramszkoj Lev Tolsztoj-portréja, Levitán és Siskin tájképei, Verescsagin A háború apoteózisa című műve. Ismét visszakerültek a kiállítási terembe azok a vallásos témájú remekművek, melyeket a szovjet ideológia a falakról a tárolókba száműzött, az ikongyűjtemény mintegy 3000 darabos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár